Jurnalista Larisa Arap sustine ca a fost internata cu forta intr-un spital de boli mintale, fiind drogata, agresata si legata de pat.

A petrecut 46 de zile intr-un spital de boli mintale, fara acordul ei sau al rudelor sale. A fost batuta, drogata si legata de pat. Iar in timpul sederii sale in ospiciu a cunoscut oameni perfect sanatosi, internati, ca si ea, impotriva vointei lor. Este povestea incredibila a unei jurnaliste din Rusia, cunoscuta pentru criticile aduse Kremlinului si pentru apartenenta la un partid de opozitie. (Formatiunea Frontul Civic Unit, infiintat de fostul sahist Garry Kasparov). Externata de curind, femeia a facut public calvarul prin care a trecut.

In luna iunie, Larisa Arap a publicat un articol extrem de dur, in care descria tratamentele inumane aplicate copiilor in spitalele de boli mintale din regiunea Murmansk (nordul Rusiei). Materialul, intitulat „Casa de nebuni", a aparut in ziarul de opozitie „Dissenters’ March", iar la acea vreme a creat mare vilva printre politicieni. Citeva saptamini mai tirziu, pe 5 iulie, femeia a fost retinuta si trimisa la ospiciu, impotriva vointei ei si fara acordul rudelor. S-a dus sa-si faca un control medical pentru reinnoirea permisului de conducere, iar doctorul a intrebat-o daca ea a scris „Casa de nebuni". Dupa ce a confirmat, Larisa Arap a fost trimisa la un spital de nebuni din regiunea Murmansk - una dintre institutiile pe care le criticase in articolul sau.

In perioada petrecuta aici, femeia spune ca a fost agresata si tinuta legata de pat. In plus, medicii ii administrau cu forta pastile si ii faceau injectii dupa injectii, fara sa ii dea vreo explicatie. Nici acum nu stie exact ce substante i-au fost introduse in organism. Isi aminteste doar ca uneori era atit de drogata incit abia reusea sa mearga sau sa vorbeasca.

Sora Larisei, Taisiya, sustine ca internarea jurnalistei a fost complet ilegala. Nici o ruda nu si-a dat acordul pentru spitalizare, iar timp de peste o saptamina, nimeni nu a stiut unde se afla pacienta. Abia pe 18 iulie, o instanta din Rusia a reglementat spitalizarea femeii. Cind a aflat unde este sora sa, Taisiya s-a ingrozit. Era intr-un spital „inchis, din care pacientii nu mai ieseau. Era un ospiciu pentru oameni periculosi, rai si abandonati. Nu prevestea nimic bun". Totusi, Larisa a fost externata, dupa ce o comisie condusa de un celebru militant pentru drepturile omului a decis ca nu are probleme psihice. Odata revenita acasa, jurnalista a amenintat ca va da in judecata personalul spitalului. Avocatii spun insa ca are sanse minime de cistig, deoarece nu detine nici o dovada care sa-i sustina acuzatiile.

Acesta nu e primul episod tulbure din viata Larisei Arap. In 2003, ea a descoperit cazuri de coruptie printre oficialii locali din Murmansk pe care le-a demascat in ziar. Imediat a fost atacata in propria casa, iar un agent FSB i-a cerut „sa-si tina gura". Intrucit a ignorat avertismentele, a fost arestata si internata intr-un ospiciu. Aici, Larisa spune ca a asistat la atrocitati de neimaginat. Oameni perfect normali erau internati impotriva vointei lor, iar psihiatrii ii transformau in zombi. Erau treziti in miez de noapte, tinuti treji pina dimineata si indopati cu medicamente care aveau efecte halucinogene. Una dintre paciente a fost amenintata ca i se vor recolta organe pentru transplant. Iar copiii erau obligati sa le faca medicilor masaj. In caz contrar, erau amenintati cu electrosocuri. In plus, aproape toate femeile din spital erau violate si batute de personalul institutiei. Bazindu-se pe aceasta experienta si pe documentarea ulterioara, Larisa Arap a scris articolul „Casa de nebuni".

Paralel, ministrul rus de Interne a anuntat ca peste 35.000 de crime au ramas neelucidate in aceasta tara, in ultimii sase ani.