Vina este aruncata spre autoritatile locale, care ar fi, in opinia ministrului, dezinteresate de actiune, dar si incapabile sa faca investitiile pentru care au primit sume uriase. Este greu de crezut ca un primar, ales prin votul cetatenilor, este dezinteresat de situatia scolilor din localitatea pe care vrea sa o mai conduca un mandat, iar un ministru, numit de premier pentru o perioada de un an si ceva, nu are nici o vina ca banii au ramas necheltuiti.
Primarii reclama inspectoratele
Primarii sar ca arsi, reclamand blocarea fondurilor la Inspectoratele scolare, dar si procedurile lungi, de sase luni, privind achizitiile publice. Pe fondul pasarii responsabilitatii de la o autoritate la alta, scolile nereparate risca sa ramana acum si fara finantare, pedeapsa pe care Adomnitei vrea sa o aplice alesilor locali. Elevii vor fi in continuare singurii perdanti, iar parintii lor vor fi nevoiti sa scoata din buzunar alti bani pentru reparatii - ca in fiecare an, de altfel.
Parintii finanteaza triplu
"Generozitatea" Guvernului fata de invatamant, afisata atat de premier cat si de ministrul Educatiei, se face insa pe banii parintilor, care platesc pe trei canale educatia copiilor. In afara de impozitul special din salariu pentru invatamant, ei mai contribuie la finantarea scolilor, in mod indirect, prin taxele si impozitele locale, de unde primaria aloca fonduri pentru plata facturilor la gaze, apa, curent si salubritate de la scoli, precum si pentru reparatii. In plus, "fondul clasei" si "fondul scolii" reprezinta a treia sursa de finantare a unitatilor de invatamant, banii fiind alocati trimestrial de fiecare parinte. Cu toate acestea, 74% din scolile Romaniei au WC in curte, iar multe dintre cladiri sunt insalubre, lipsite de dotari cu material didactic si improprii actului educational. Daca este sa amintim si de lipsa locurilor la gradinite, tabloul este complet.