Chips-urile pot provoca aparitia Alzheimer
Chips-urile si snacks-urile pot provoca aparitia maladiei Alzheimer, pentru ca o substanta prezenta in acest tip de alimente distruge celulele creierului, potrivit rezultatelor unui studiu american prezentat la conferinta anuala a Societatii americane de chimie. Urme ale acestei substante, numita acrilamida, au fost descoperite de specialisti in creierul victimelor maladiei Alzheimer. Acrilamida se gaseste de obicei in hrana procesata, de tipul chips-urilor. Specialistii au stabilit anterior ca acrilamida este cancerigena. Consumul mare de alimente care contin aceasta substanta poate provoca infertilitate masculina, probleme musculare si de coordonare. Este pentru prima data cand consumul de alimente cu acrilamida este asociat cu aparitia maladiei Alzheimer, o boala care provoaca dementa si pierderi de memorie. Specialistii de la Colegiul de medicina Albert Einstein din New York spun ca substanta se formeaza in momentul in care sunt prajite alimente bogate in amidon. Acrilamida mai poate fi intalnita in cereale, paine prajita si biscuiti, dar si in fumul de tigara. Acrilamida este utilizata in industrie ca agent de ingrosare, iar muncitorii care manevreaza substantele poarta imbracaminte de protectie. Medicii au cerut sa se faca urgent mai multe analize pentru a se stabili o legatura clara dintre consumul de acrilamida si numarul din ce in ce mai mare a cazurilor de Alzheimer. In jur de una din zece persoane de peste 65 de ani si aproape jumatate dintre oamenii de peste 85 de ani sufera de aceasta boala. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda limitarea consumului de acrilamida la un microgram pe zi. Conform studiilor, un kilogram de chips-uri contine 980 de micrograme de acrilamida. (D.M.V)
Draft la domiciliu
Pentru prima data in Romania, consumatorii vor putea descoperi experienta de a-si turna singuri bere la draft si de a o savura impreuna cu prietenii odata cu lansarea pe piata, in cursul lunii septembrie, a unui produs unic si inedit - Heineken DraughtKeg.
Inovatia Heineken DraughtKeg consta intr-un tub de CO2 numit "sistem interior de presurizare pe baza de CO2 "care tine berea la o presiune de 1.0 bar. Acest sistem inedit asigura o bere de calitate de la prima pana la ultima picatura. Prin aceasta inovatie Heineken DraughtKeg la 5L este diferit de celelalte produse similare de pe piata, functionand ca o doza uriasa cu un robinet in partea de jos. Inainte de a fi servita berea, recipientul trebuie pastrat 10 ore la frigider. Dispozitivul mai sus mentionat contine bere suficienta pentru 20 de pahare de 250ml. Datorita "sistemului interior de presurizare" berea se pastreaza proaspata ca in momentul deschiderii, timp de 30 de zile. (D.M.)