SRI si SIE se opun infiintarii Autoritatii Nationale de Informatii.

Reprezentantii serviciilor secrete au fost audiati ieri in Comisia juridica a Senatului. Acestia au fost invitati de senatorii juristi sa isi prezinte punctul de vedere cu privire la pachetul de legi ale securitatii nationale. Reprezentantii principalelor servicii secrete, SRI si SIE, au contestat legea care prevede infiintarea Autoritatii Nationale de Informatii, care ar deveni singura institutie cu atributii in interceptari telefonice. „SRI dispune deja de toata logistica necesara activitatii de interceptare. O data cu crearea acestei noi institutii, angajatii ei vor trebui sa activeze in sediile judetene ale serviciului. Imposibil. Nu se practica in nici un serviciu asa ceva", a aratat colonelul Iorga, contestind infiintarea a inca unui serviciu care „ar cenzura" activitatea celorlalte institutii.

In timpul dezbaterilor, colonelul Eugen Iorga a pledat pentru reglementarea prin lege a preventiei si contracararii interceptarilor ilegale, sustinind ca sint persoane fizice si juridice care s-ar folosi de interceptari ilegale pentru a santaja. „Sint o serie de firme, cu diverse obiecte de activitate (...), care desfasoara in mod clandestin activitati de interceptare si recurg la santaj, inclusiv asupra unor personalitati din viata publica", spune colonelul SRI, refuzind sa dea insa mai multe amanunte. Declaratia lui a atras imediat atentia politicienilor. Vicepresedintele Comisiei juridice, senatorul PSD Serban Nicolae, a cerut inventarierea tuturor celor care detin si utilizeaza tehnica de interceptare in Romania. Imediat s-a autosesizat si Comisia parlamentara pentru controlul SRI. „Vom solicita SRI explicatii si dovezi, pentru ca nu imi inchipui ca un ofiter SRI face asemenea afirmatii fara sa aiba dovezi", spune presedintele comisiei, senatorul PNL Radu Stroe, anuntind pentru saptamina viitoare un control in acest scop la unitatile centrale ale SRI. La finele sedintei, senatorii juristi au decis sa ceara Biroului Permanent sa dispuna ca si Comisia juridica sa fie coautoare a raportului, nu doar sa-l avizeze.

Guvernul nu vrea sa preia STS si SPP Prezenti la audierile din Comisia juridica a Senatului, reprezentantii SPP si STS au contestat prevederea din pachetul legilor securitatii care propune trecerea celor doua servicii in subordinea Ministerului Internelor si Reformei Administrative. Pina si reprezentantul MIRA s-a declarat de acord cu punctul de vedere al STS si SPP. „Consideram ca cele doua servicii nu ar fi putut sa faca parte din minister ca directii de sine statatoare. Am preferat sa ne abtinem si consideram ca cele doua servicii ar trebui sa-si sustina mai bine punctele de vedere", declara consilierul MIRA Obiu Mugurel.