Asa il prezenta inainte de fiecare meci crainicul Stadionului "Central", Constantin Popescu, pe cel care a scris una dintre cele mai frumoase pagini ale fotbalului craiovean: Minunea Blonda, Printul din Banie, Cel mai iubit dintre olteni. A fost odat
Asa il prezenta inainte de fiecare meci crainicul Stadionului "Central", Constantin Popescu, pe cel care a scris una dintre cele mai frumoase pagini ale fotbalului craiovean: Minunea Blonda, Printul din Banie, Cel mai iubit dintre olteni. A fost odata ca niciodata Ilie Balaci. Este si acum. Nu mai poarta numarul 8, ci 51. La ani.


Ilie s-a nascut la data de 8 septembrie 1956 in comuna Bistret din judetul Dolj. In acte este trecut ca a venit pe lume la 13 septembrie. "Am o singura explicatie pentru acest lucru. Fiind la tara, se ajungea mai greu la Sfatul Popular pentru a se declara nasterea. Ai mei cred ca au ajuns cu cinci zile mai tarziu", spune zambind Balaci. De cand se stie a fost legat de Craiova. De tot ceea ce a insemnat ea. A debutat la 16 ani si a jucat 285 de meciuri sub culorile alb-albastre, marcand de 76 de ori. La 13 septembrie 1978, "U" Craiova a intalnit acasa, in primul tur al Cupei Cupelor, pe Fortuna Düsseldorf, fiind infranta cu scorul de 3-4. "A fost meciul care m-a bulversat total. La cateva ore dupa terminarea partidei am fost anuntat ca am fost suspendat pe termen nelimitat. Cine ma suspendase? De ce? Pentru ce? Am aflat a doua zi. Conducerea PCR Dolj m-a considerat vinovat de infrangere. N-aveam voie sa ma antrenez nicaieri, nu mai stiam ce sa fac", spune fostul optar al Stiintei.


TEASCA. Episodul Constantin Teasca a ramas unul aparte in viata lui Balaci. Adus in 1976 la carma echipei din Banie, acesta a fost debarcat un an mai tarziu, dupa 43 de jocuri pe banca alb-albastrilor. "Benzina Teasca. Asa ii ziceam. Avea metode de pregatire rusesti. Ne punea sa alergam cu saci in spinare pana ne venea boala urata. Nu pot sa spun ca era un tehnician rau, dar avea niste metode diabolice. Pai il pui tu pe Oblemenco, care avea aproape 2 metri, sa alerge cu saci de 80 kg in spinare? Sau pe Geolgau, care atunci era mai usor decat sacul pe care i-l punea in spate?! El a ramas mare datorita ziaristilor, Dumnezeu sa-l ierte!", a mai spus Balaci, adaugand ca mari tehnicieni ai Craiovei au fost Cernaianu, Oana, Otet, antrenori care au adus titluri sau Cupe la Craiova.


OBLEMENCO. Despre fostul mare varf al Craiovei, Ilie vorbeste cu mandrie. "A fost unul dintre cei mai mari fotbalisti care i-a dat Craiova vreodata. El a fost adevaratul capitan, omul bun la toate, un caracter deosebit. Daca te putea ajuta o facea intotdeauna cu placere. Merita sa aiba statuie. Dupa ce a plecat de la Craiova, eu am preluat banderola de capitan de echipa. Pe care mi-a luat-o Teasca, din cauza ca n-am putut sa joc intr-un meci. N-am putut, pentru ca trebuia sa ma insor. Era nunta mea. Dar ce sa inteleaga «Piticul», el gasea intotdeauna un tap ispasitor!", revine Balaci la subiectul Teasca. Acum s-a reintors in Banie. Cu ganduri mari, cu speranta ca odata si odata va mai putea sa ia un titlu sau o cupa cu Universitatea. Ca manager general.


Jurnalul National: Domnule Balaci, cand s-a nascut marea echipa a Craiovei?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.