Romania risca sa piarda banii de la Uniunea Europeana acordati pentru grupurile de producatori din sectorul legume si fructe, deoarece Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) conditioneaza acest ajutor de o vanzare de cel putin un milion
Romania risca sa piarda banii de la Uniunea Europeana acordati pentru grupurile de producatori din sectorul legume si fructe, deoarece Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) conditioneaza acest ajutor de o vanzare de cel putin un milion de euro anual, de 20 de ori mai mare fata de capacitatea reala a grupurilor existente pe piata.Potrivit proiectului de ordin emis de MADR, grupurile de producatori pot beneficia de sprijin financiar din fonduri europene, proportional cu valoarea productiei comercializate. Astfel, pentru o vanzare de un milion de euro anual, grupul primeste un ajutor financiar de 5% din vanzarea realizata. Daca vanzarea este mai mare de un milion de euro, sprijinul este de doar 2,5 % din vanzare. Desi pragul de vanzare este stabilit si in UE, producatorii agricoli, dar si specialistii din sector, spun ca este mult mai mare fata de capacitatea reala a grupurilor de producatori."Nu este exclus sa ajungem la o asemenea dezvoltare in timp, dar acum nu exista niciun grup de producatori care sa vanda legume si fructe de un milion de euro anual", a declarat presedintele Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania, Viorel Matei, pentru NewsIn. "Acest ordin este prematur, nu trebuia elaborat. Pe de o parte trebuia sa asteptam aprobarea reformei din sectorul legume si fructe din cadrul Uniunii, in functie de care vom modifica din nou legea. Pe de alta parte, trebuia sa profitam de perioada de tranzitie pana in 2009 si sa facem legislatia in functie de realitatea din teren", a spus Cornelia Ionescu, fost consilier in cadrul MADR, potrivit NewsIn.Bugetul comunitar pentru sectorul fructelor si legumelor se ridica la 1,5 miliarde de euro pe an si va fi mentinut si dupa reforma. Principiul general al acestei reforme este plata ajutoarelor pe o baza forfetara, in functie de numarul de hectare de pamant cultivate, si nu in functie de volumele de productie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.