Vineri, Cotidianul se va distribui impreuna cu un CD continind o selectie din lucrarile lui Chopin, din Colectia SIMFONICA, si o brosura despre compozitor.

Vineri, impreuna cu ziarul Cotidianul veti primi un CD continind o selectie din lucrarile lui Frédéric Chopin, precum si o brosura despre viata compozitorului, la doar 7,9 lei.

Acest ultim CD al primei serii contine lucrari pentru pian dintre cele mai variate: Poloneza nr. 5 in fa diez minor, Nocturna nr. 1 in si bemol minor, Nocturna nr. 2 in mi bemol major, Valsul nr. 14 in mi minor, Mazurca nr. 5 in si bemol major, Poloneza nr. 3 in la major, „Military", Nocturna nr. 13 in do minor, Valsul nr. 1 in mi bemol major, „Grande valse brillante", Mazurca nr. 23 in re major, Impromptu nr. 4 in do diez minor, „Fantasie-Impromptu" si Balada nr. 1 in sol minor. Compozitiile lui Chopin sint interpretate de pianistul Ronan O’Hara la St. John’s Methodist Church, Loughton, Essex, si inregistrate in ianuarie 1995.

Compozitorul polonez Józef Elsner nota in observatiile sale despre lectiile de pian date lui Chopin: „Talent uluitor si geniu muzical". In 1834, dupa ce l-a cunoscut pe tinarul muzician polonez, Mendelssohn ii scria mamei sale: „Chopin este un pianist cu adevarat iesit din comun: cinta la pian asa cum o face Paganini la vioara". In ultimii ani de viata ai muzicianului, poetul Heinrich Heine declara intr-o scrisoare: „Chopin e un mare poet al muzicii, un artist atit de genial incit nu poate fi comparat decit cu Mozart, Beethoven, Rossini si Berlioz".Ziarul, CD-ul si brosura vor putea fi
cumparate doar cu 7,9 lei Insa unul dintre marii admiratori ai lui Chopin a fost Robert Schumann, care l-a si lansat in atentia tuturor prin celebrul articol din revista „Allgemeine Musikalische Zeitung", care continea faimoasa exclamatie: „Palaria jos, domnilor, un geniu!". Astfel evoca Schumann imaginea lui Chopin in fata pianului: „Era un tablou memorabil sa-l vezi asezat la pian, ratacit in visurile lui, precum un clarvazator". „Dupa ce cint Chopin, ma simt de parca m-as fi cait pentru pacate pe care nu le-am savirsit niciodata, de parca as fi plins din cauza unor tragedii care nu sint ale mele", afirma Oscar Wilde, in 1891.

Unul dintre cei mai mari interpreti ai lui Chopin, Arthur Rubinstein, definea astfel caracterul universal al muzicii compatriotului sau: „Cind rasuna primele note din Chopin intr-o sala de concert se aude un oftat fericit: l-au recunoscut. In toata lumea i se cunoaste si i se recunoaste opera, care e limbajul universal al comunicarii dintre oameni. Cind interpretez Chopin, stiu ca muzica merge direct in sufletele oamenilor". O alta celebra interpreta a muzicii compozitorului polonez, geniala Martha Argerich, declara intr-un interviu pentru BBC: „Trebuie sa va spun ca, daca nu cint Chopin pentru o vreme, nu ma simt ca o pianista".

Corporatiile iau lectii de management de la dirijori si orchestre. Detalii pe www.cotidianul.ro/select