Reportajul din Tibet, filmat de Sergiu Matei, a fost nominalizat la Premiile Emmy si va fi subiectul unui documentar cu Richard Gere.

„Ii impusca la fel ca pe niste ciini. Am fost oripilat. Eram in sfirsit in cel mai grozav loc in care mi-am dorit sa ajung si nu-mi venea sa cred ce se intimpla", isi aminteste pentru Cotidianul Sergiu Matei gindurile din momentul filmarii celui mai important material din viata sa. In timpul unei expeditii in Himalaya din toamna anului trecut, el a fost martorul executiei unui grup de tibetani care incerca sa treaca granita chineza. Secventele video surprinse de el, chiar in timpul acelei tragedii, au fost preluate de CNN si Euronews, stirnind reactii in toata lumea. „Autoritatile internationale au inceput sa faca presiuni asupra guvernului chinez pentru ceea ce se intimpla. In sfirsit, exista dovada ca aceste lucruri se intimpla cu adevarat", povesteste jurnalistul.

Acum, materialul a fost nominalizat la Premiile Internationale Emmy 2007, la categoria „Stiri", alaturi de productiile tv Channel 4 News din Marea Britanie, Globo din Brazilia si ABS-CBN din Filipine, si care isi vor anunta cistigatorii pe 24 septembrie, la New York, dupa decernarea premiilor Emmy americane. Este, de altfel, pentru prima data cind tari precum Romania si Filipine se afla in cursa pentru Emmy, la fel cum este o premiera nominalizarea unor reportaje din Rusia si Hong Kong. „Tibetani la granita chineza" a intrat in competitie alaturi de 800 de proiecte inscrise la diverse categorii, nominalizarile fiind stabilite de cei 500 de membri ai juriului, alesi din 35 de tari.

„In primul rind, imi doresc ca imaginile pe care le-am filmat sa schimbe ceva. Asta e cel mai important!", spune insa Sergiu Matei, adaugind ca prima lui reactie a fost sa ascunda materialul cit mai bine, pentru a nu fi prins si pentru a-l face public dupa ce va trece granita. „In momentul in care am vazut cum sint impuscati acei oameni a fost pentru mine un viol psihic, m-a facut sa apreciez mai mult rasa umana, dar in acelasi timp si sa o urasc mai mult, pentru ca nu-i normal ca oamenii sa se omoare intre ei. Nu m-am mai gindit ce trebuie sa fac: am scos camera si am filmat. Am filmat cit a durat toata povestea. Impuscaturile au durat vreo 8-10 minute, am filmat pe toata durata executiei", povesteste acesta.

Peste 200 de mii de oameni din intreaga lume au accesat site-ul www.protv.ro pentru a vedea imaginile filmate de Sergiu Matei, precizeaza MEDIAFAX. Ele au fost vizionate si la Gala Cinema pentru Pace de la Berlin, inspirind unii producatori de la Hollywood sa realizeze un documentar impreuna cu Richard Gere, cunoscut admirator al lui Dalai Lama si un aparator al drepturilor tibetanilor care fug din China.