Partidele parlamentare au incheiat marti seara un nou acord politic referitor la sustinerea sistemului uninominal de vot pentru alegerea celor doua Camere.

Noul acord politic prevede ca tot ce s-a votat la nivel de principii, pina pe 11 iulie, in Comisia de Cod electoral, sa ramina valabil si sa se continue dezbaterile pe proiectul inregistrat de PNL si Pro Democratia. Drept urmare, desfasurarea alegerilor doar in colegii uninominale ramine litera de lege. Conform celor convenite de reprezentantii PNL, PSD, PD, UDMR si PC, marti seara, la sediul Pro Democratia, pe 28 august ar urma sa fie votate celelalte sapte principii restante, dupa care la textul actual al proiectului se va astepta ca senatorii sa depuna amendamente. Teoretic, totul pare sa fie in regula, dar tot asa au stat lucrurile si dupa semnarea primului acord politic, dupa care a urmat blocajul. Nu toti semnatarii acordului sint insa siguri de reusita.

Optimism rezervat, asa pot fi catalogate declaratiile unor participanti la reuniunea de marti seara. „Noi am mai ajuns la un acord de vreo patru-cinci ori. Poate ca de data aceasta este ceva mai serios, pentru ca este vorba despre un consens largit care include alte doua formatiuni politice parlamentare, respectiv UDMR si PC. Dar trebuie sa spun ca, in continuare, cheia este la PSD. Daca sustinerea fata de proiectul Asociatiei Pro Democratia este una serioasa, atunci lucrurile vor putea avansa in comisie. Daca nu, ma tem ca vom ajunge la situatia anterioara, cind teoretic aveam o intelegere si practic s-a intimplat altceva", a afirmat liberalul Mihai Voicu, presedintele Comisiei de Cod electoral. Adjunctul sau, democratul Valentin Iliescu, sustine acelasi lucru: „Este foarte bine ca s-a ajuns la un nou acord. Imi este insa frica in continuare de PSD, mai ales ca vine in comisie si Viorel Hrebenciuc, cel care cred ca a tras sforile pentru a se bloca dezbaterile". In ceea ce-l priveste pe liderul Pro Democratia, Cristian Pirvulescu, acesta considera pozitiv faptul ca „exista 9 voturi sigure pentru proiect, PNL, PD, UDMR, PC, minoritati si Victor Ponta, totul depinde insa de ceilalti patru PSD-isti". La finalul intrevederii, Ponta a dat asigurari ca „PSD va vota sistemul de vot uninominal mixt. Ca este varianta germana, ca este varianta Pro Democratia, care este varianta germana un pic modificata, vom vedea la nivel tehnic".

Victor Ponta si-a atacat marti seara colegii de partid din Comisia de Cod electoral. El a precizat ca are mandate de la conducerea partidului sa sustina proiectul aflat in discutie si a explicat de ce s-a produs blocajul in luna iulie. „In ceea ce priveste legea electorala, PSD inseamna Victor Ponta, cu mandat oficial de la partid, dar si citiva colegi care nu inteleg si de aceea nu agreeaza sistemul uninominal. Drept urmare au votat cum au votat." Ponta s-a referit la Eugen Nicolicea, Anghel Stanciu si la Valeriu Zgonea. In ceea ce-l priveste pe Nicolicea, Ponta a afirmat ca „el nici nu este membru al comisiei, el nu are ce sa caute la dezbateri". Contactat de Cotidianul, surprinzator, Nicolicea s-a declarat intru totul de acord cu noul acord politic si cu votarea legii Pro Democratia. „Acum sint de acord. De ce, pentru ca marti noapte la televiziune s-a recunoscut ca nu este vorba de vot uninominal. In ceea ce priveste afirmatiile lui Ponta, ele sint ale unui om frustrat, pornit impotriva mea pentru ca am cerut schimbarea lui din Comisia juridica a Camerei, pentru ca a lipsit tot timpul. Este un chiulau."

Principiile protocolului * Necesitatea reformarii sistemului electoral (adoptarea sistemului uninominal)

* Celeritatea adoptarii legislatiei (legea trebuie sa fie adoptata pina la sfirsitul sesiunii parlamentare)

* Coerenta in echipa (eliminarea divergentelor dintre reprezentantii aceluiasi partid politic)

* Prezumtia de buna-credinta (semnatarii protocolului vor face eforturi sa nu-l denunte)