Combinatul va depune oferta pentru cumpararea activitatii de petrochimie cel tirziu pe 3 octombrie, iar tranzactia va fi una de vinzare-cumparare, fara schimb de actiuni.

Combinatul Oltchim va depune oferta pentru preluarea activitatii de petrochimie a rafinariei Arpechim Pitesti, care apartine Petrom, pe 3 octombrie, a declarat ieri directorul general al companiei, Constantin Roibu, citat de NewsIn. Pe 5 septembrie urmeaza o noua intilnire cu reprezentantii Petrom, iar pe 3 octombrie este programat sa depunem oferta", a precizat oficialul Oltchim.

Roibu a precizat ca Oltchim intentioneaza sa cumpere intreaga activitate de petrochimie a Arpechim, intr-o tranzactie de vinzare-cumparare, fara schimb de actiuni. Directorul Oltchim nu a dorit sa faca publica suma cu care va incerca sa cumpere divizia de petrochimie a Arpechim, afirmind ca, din cunostintele sale, exista si alti concurenti interesati de achizitie.

Conducerea Oltchim a anuntat, inca din 8 februarie, ca a demarat negocierile cu Petrom pentru preluarea pirolizei de la Arpechim Pitesti. Combinatul are nevoie de piroliza pentru a deveni independent in asigurarea cu materii prime. Constantin Roibu aprecia, la finele lunii mai, ca inchiderea rafinariei Arpechim Pitesti provoaca inchiderea in lant a mai mult de jumatate din activitatea Oltchim si pierderi lunare de 30 de milioane de euro. La finele lunii mai, autorizatia de mediu a rafinariei Arpechim Pitesti a fost suspendata de Agentia Regionala pentru Protectia Mediului (ARPM) Pitesti, din cauza neindeplinirii de catre Petrom a mai multor angajamente, masura atragind dupa sine sistarea activitatii de productie pentru o perioada de pina la sase luni.

Petrom a solicitat insa aminarea termenului de inchidere a rafinariei la Tribunalul Pitesti, care a acceptat cererea companiei pe 11 iunie. Agentia de Mediu Pitesti a contestat la Curtea de Apel Arges decizia Tribunalului Pitesti, care a acceptat solicitarea Petrom de aminare a inchiderii rafinariei. Pe 18 iulie, Curtea de Apel Arges a respins recursul Agentiei de Mediu, prin care solicita anularea deciziei Tribunalului Pitesti, care a permis continuarea activitatii rafinariei Arpechim.

ARPM Pitesti a decis ridicarea suspendarii autorizatiei de mediu a Arpechim, incepind cu 7 august, dupa ce Petrom a finalizat procesul de modernizare a rezervoarelor de la Arpechim, investitie care s-a ridicat la circa 1,5 milioane de euro, potrivit Petrom.

Totodata, Petrom a anuntat, la jumatatea lunii iunie, ca a infiintat compania Petrochemicals Arges, care va functiona independent de rafinarie incepind cu trimestrul al patrulea al acestui an.