Bruno Roy-Henry, istoric si renumit teoretician al conspiratiilor in ceea ce-l priveste pe Napoleon, a declarat ca un tablou din 1815 care il reprezenta pe Napoleon pe cand acesta se ducea in exil pe insula Sfanta Elena, il reprezinta pe acesta cu o
Bruno Roy-Henry, istoric si renumit teoretician al conspiratiilor in ceea ce-l priveste pe Napoleon, a declarat ca un tablou din 1815 care il reprezenta pe Napoleon pe cand acesta se ducea in exil pe insula Sfanta Elena, il reprezinta pe acesta cu o cicatrice pe partea stanga a fetei. Nu exista insa nici o cicatrice in nici un tablou realizat de francezi, si nici pe masca mortuara a imparatului, care este expusa la Muzeul Invalizilor, din apropierea mormantului sau.
Tabloul lui Napoleon, realizat de Charles Locke Eastlake, a fost singurul portret al imparatului realizat de catre un artist britanic.
Acum, tabloul este expus la Muzeul National Maritim, din Greenwich, Londra. Roy-Henry a declarat ca o cicatrice identica apare pe o alta masca mortuara, care a fost in posesia Royal United Services Institute si vanduta de catre casa de licitatii Sotheby's unui client american in anul 2004. Cumparatorul a ramas anonim.
Autenticitatea ramasitelor lui Napoleon a fost pusa la indoiala de conspirationisti inca de la exhumarea acestora de catre britanici la Sfanta Elena in 1840, dupa 19 ani de la moartea sa.
Suspiciunile au luat amploare in ultimii cinci ani, de cand autoritatile franceze au refuzat prelevarea unor mostre ADN asupra ramasitelor aflate in mormantul lui Napoleon.
Roy-Henry si colegii sai cred ca de mult, britanicii au inlocuit ramasitele originale cu cele ale lui Jean-Baptiste Cipriani, un matre-d'hotel de pe insula Sfanta Elena.
Masca mortuara de la muzeu a fost de mult considerata a fi necorespunzatoare cu reprezentarile imparatului, multi declarand ca ar ilustra trasaturile unei persoane mai tinere decat corpolentul Napoleon.
Roy-Henry a aflat ieri ca exista dubii in ceea ce priveste masca mortuara britanica, aceasta trecand prin mainile unui binecunoscut escroc inainte sa fie donata Institutului din Londra, in anul 1947, de catre Charles Alder, un milionar britanic.
"Insa cicatricea din tabloul englez este o dovada puternica a autenticitatii mastii care reprezinta aceeasi imagine. Masca britanica arata de fapt fata adevarata a imparatului, insa muzeul Armatei din Paris refuza sa accepte realitatea. Ar fi bine daca masca falsa de la Paris ar fi scoasa cat mai repede din expozitie" a declarat Roy-Henry unui ziar britanic.
Muzeul Armatei francez a raspuns declaratiilor specialistului britanic, spunand ca nu are nici o problema cu masca expusa. Autoritatile franceze au mai declarat ca nu considera necesar sa dea crezare unor teorii ale conspiratiei care abunda in aceasta perioada in ceea ce-l priveste pe Napoleon.
Exista inca o teorie, expusa in studii si carti, conform careia Napoleon nu ar fi murit din cauze naturale. Se spune ca imparatul ar fi fost ucis de o doza de arsenic administrata ori de catre britanicii care l-au capturat ori de catre un sot gelos.
n


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.