Conform ANM, la acest sfarsit de saptamana ploile revin si in sfarsit locuitorii Romaniei pot respira un aer putin mai rece. Astazi insa vremea va fi in continuare caniculara in vestul, centrul si estul tarii, iar cerul va fi mai mult senin.

Mercurul termometrelor va urca pana la valori de 38...39 de grade, cu precadere in Oltenia, Muntenia, Dobrogea. Nici noaptea nu ne vom racori, deoarece temperatura nu va cobori sub valoarea de 20 de grade, exceptie facand zonele din centrul si nordul tarii. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatura - umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80. La inceputul acestei saptamani ANM a emis o atentionare cotata cu codul galben - de canicula pentru intervalul 22-24 august. Astfel, daca cei care locuiesc in nordul si vestul tarii se pot bucura de temperaturi mai mici, sambata, locuitorii din sud vor mai suporta temperaturi ridicate. Meteorologii au prognozat temperaturi de pana la 38 de grade pentru ziua de sambata in Oltenia si Muntenia. Vestea buna este ca, incepand cu nordul si vestul tarii, de maine vremea se va raci usor si va deveni instabila. Astfel vor fi averse, intensificari ale vantului ce pot lua aspect de vijelie si descarcari electrice, ziua in vest, nord, centru, iar noaptea in extindere spre est. Ca urmare a acestei instabilitati atmosferice temperatura aerului va fi in scadere, mai pregnant in regiunile nordice si centrale, acolo unde maximele se vor incadra intre 30...32 de grade.


DUMINICA. Vremea va fi instabila in toata tara, cerul va fi mai mult noros, vor fi ploi de scurta durata asociate cu vijelie, posibil caderi de grindina. Maximele se vor incadra intre 22 si 33 de grade, valori normale pentru sfarsitul lunii august. De luni, aria precipitatiilor se va restrange, astfel vor mai fi averse numai in zonele de deal si de munte. La malul marii sambata vremea se va mentine calduroasa, cu cerul mai mult senin ziua, dar noaptea va deveni instabila. Astfel, seara vor fi averse, descarcari electrice si intensificari ale vantului. Totusi, in prima zi a acestui week-end se poate face plaja, valorile maxime fiind cuprinse intre 32 si 34 de grade. Nu acelasi lucru se poate spune si despre ziua de duminica, cand vremea va fi instabila si se va raci. Cerul va fi mai mult noros si local se vor semnala averse si intensificari ale vantului.
 Comentariul specialistului
In urmatoarele trei zile va fi o schimbare majora atat in aspectul vremii, cat si in regimul termic. Astazi, in prezenta unui cer senin, maximele termice vor depasi pragul caniculei (35 grade) in majoritatea localitatilor, exceptie facand regiunile nordice si centrale. Sambata, incepand din nord-vestul tarii, vremea va deveni instabila: vor fi averse, intensificari ale vantului ce pot lua aspect de vijelie ziua in vest, nord, centru, iar noaptea in extindere spre est. Duminica, in urma trecerii pasajului frontal si a inlocuirii masei de aer tropical preexistente, vremea va ramane instabila, cu innorari favorabile ploilor asociate si cu valori termice suportabile, apropiate de normalul perioadei. (meteorolog Doina Marasoiu)   Pe litoral   Azi (vineri): Vremea va fi frumoasa si calduroasa. Vantul va sufla slab pana la moderat. Maxime: 30... 34°C, iar minime: 22... 24°C. Temperatura apei marii va fi de 23... 25°C.   Maine (sambata): Vremea se va mentine calduroasa, dar va deveni instabila noaptea. Cerul senin ziua se va innora treptat in a doua parte a intervalului, cand vor fi averse, descarcari electrice si intensificari ale vantului. Maxime: 31... 34°C, iar minime: 21... 24°C. Temperatura apei marii va fi de 23... 24°C.   Poimaine (duminica): Vremea va fi instabila si se va raci. Cerul va fi noros si local se vor semnala averse, descarcari electrice si intensificari ale vantului. Maxime: 26... 28°C, iar minime: 18... 20°C. Temperatura apei marii va fi de 22... 24°C.   La munte   Azi (vineri): Vremea se mentine calduroasa. Cerul va fi mai mult senin, cu unele innorari noaptea in masivele din nordul teritoriului, unde izolat vor fi descarcari electrice si averse.   Maine (sambata): Vremea va fi instabila. Cerul va deveni noros si va ploua in aversa si vor fi intensificari ale vantului, ce pot lua aspect de vijelie. Vor fi conditii de grindina.   Poimaine (duminica): Vremea va fi instabila. Cerul va fi noros si ziua se vor semnala averse in Carpatii Meridionali si Orientali si local in restul zonei.