ZIUA a dezvaluit in editia de ieri faptul ca este foarte posibil ca zeci de milioane de euro ale Loteriei Romane sa ajunga sa fie administrate de Bancpost, datorita relatiei amoroase dintre directoarea companiei de stat Liliana Ghervasuc si presed
ZIUA a dezvaluit in editia de ieri faptul ca este foarte posibil ca zeci de milioane de euro ale Loteriei Romane sa ajunga sa fie administrate de Bancpost, datorita relatiei amoroase dintre directoarea companiei de stat Liliana Ghervasuc si presedintele bancii Mihai Bogza. Ipoteza a fost negata cu vehementa de conservatoarea din fruntea Loteriei care ne-a precizat ca nu s-a pus in discutie aceasta problema. Asa cum nu s-a luat in calcul, potrivit Lilianei Ghervasuc, nici ca Loteria sa achizitioneze spatii de la Bancpost. Fosta secretara a grupului de firme Balli care acum se ocupa de destinele Loteriei a negat orice relatie amoroasa cu Mihai Bogza, chiar daca a fost surprinsa in timp ce se saruta cu acesta. Mai mult, in urma articolului ZIUA, Liliana Ghervasuc a renuntat la legatura sa cu Mihai Bogza si ne-a anuntat ca se va marita cu un fost iubit. Este vorba despre Nelu Minca, presedintele PC Mangalia si fratele patronului restaurantului din Neptun unde obisnuieste sa petreaca Traian Basescu. Cei doi vor fi cununati de seful pe linie de partid al Lilianei Ghervasuc si al lui Nelu Minca, Dan Voiculescu.
In ciuda negatiilor Lilianei Ghervasuc privind transferarea conturilor la Bancpost, sursele ZIUA din interiorul Loteriei ne-au declarat ca varianta mutarii conturilor companiei la Bancpost a fost si este una cat se poate de plauzibila. O asemenea mutare poate fi insa fatala pentru milioanele de jucatori din Romania. Asta intrucat, in cazul in care ar ajunge la banca unde presedinte este amorezul Bogza, zecile de milioane de euro ale institutiei condusa de fosta secretara Ghervasuc ar putea disparea in orice clipa. Pericolul ca banii sa fie pierduti ar fi extrem de mare, daca ne gandim la antecedentele presedintelui Bancpost. Care se numara printre persoanele suspectate de falimentarea Bancii Internationale a Religiilor (BIR).
Fost viceguvernator al BNR, presedintele Bancpost Mihai Bogza este urmarit penal in acest moment de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in dosarul falimentarii BIR. Cel cu care Liliana Ghervasuc a fost surprinsa sarutandu-se este acuzat ca, in urma cu mai multi ani, alaturi de alte persoane a pus la cale falimentarea uneia dintre cele mai importante banci la acel moment. Numele lui Mihai Bogza este mentionat intr-un raport al Comisiilor pentru Cercetarea Abuzurilor ale Camerei Deputatilor si Senatului, datat 21.09.2004, care face radiografia uneia dintre cele mai mari fraude comise in Romania dupa 1990. "Rezultatele cercetarilor si verificarilor, completate cu expertize ale specialistilor, au condus la concluzia certa ca, in speta, ne aflam in fata unei actiuni de crima organizata si coruptie institutionalizata. Se subliniaza ca falimentarea mai multor banci romanesti a avut loc in perioada anilor 1996 - 2000. S-a stabilit cu certitudine ca un grup de interese, constituit din mai multe persoane, printre care avocatii Arin Stanescu, Calin Andrei Zamfirescu, Flavius Baias si altii, impreuna cu unele persoane din conducerea Bancii Nationale a Romaniei (Emil Iota Ghizari, Mihai Bogza) si altii, cu complicitatea unor magistrati de la diferite instante, au reusit prin emiterea unor acte normative (OUG nr. 186/1999) - dupa arestarea fostului consilier guvernamental Fanel Pavalache, respinsa de Parlament, sa-si acopere activitatea de premeditare si de lichidare printr-un adevarat jaf al bancii mentionate. Din dovezi indubitabile, rezulta fara echivoc actiunea de premeditare a falimentului BIR si de lichidare a acesteia, printr-o adevarata devastare a patrimoniului si fondurilor sale, prin cheltuirea si insusirea de catre asa-zisul lichidator (firma "Reconversie si Valorificare Active"/Moore Stephens - RVA), ai caror asociati sunt numitii Arin Stanescu si Calin Zamfirescu, a sute de miliarde lei, sub forma de proprii salarii, asa-zise bonusuri de performanta, onorarii, comisioane etc. Falimentul BIR si lichidarea acestei banci s-au efectuat in baza unor asa-zise acte normative si a altor documente privind procedura de faliment, initiate de grupul de interese mentionat, acestea fiind semnate si/sau contrasemnate de viceguvernatorul BNR, Emil Iota Ghizari si Mihai Bogza (...) a devenit de notorietate si faptul ca judecatorii Sectiei a VII-a Comerciale de la Tribunalul Bucuresti sunt total aserviti grupului de interese mentionat, dovedind permanent o atitudine de complicitate cu membrii acestuia, incalcand fara nici o jena prevederile legale. Este de notorietate si faptul ca pre-deliberarea hotararilor in dosarul BIR si alte dosare aveau loc prin apartamente (str. Tudor Arghezi nr. 26, et. 3, ap. 32), restaurantul Cafe Ole etc", se arata in Raportul Comun al Parlamentului.
Manevrele amorezului Bogza
Comisiile permanente ale celor doua Camere au concluzionat si faptul ca omul care, potrivit surselor din interiorul Loteriei, este foarte aproape sa puna mana pe banii institutiei conduse de prietena sa cu care a fost surprins sarutandu-se, a luat mai multe masuri prin care a interzis functionarea normala a BIR. "Viceguvernatorul BNR Mihai Bogza a ordonat in perioada premergatoare declansarii falimentului BIR, masuri prin care, practic, a interzis functionarea normala a BIR, pentru a se fabrica motivele de faliment si a declansa apoi procedura lichidarii (...) Faptul a fost confirmat prin aceea ca cererea de faliment a BIR (semnata de acelasi Mihai Bogza) a fost introdusa abia la 29 iunie 2000 pentru ca, a doua zi, 30 iunie 2000, sa fie emisa OUG nr. 118/2000 in baza Notei de fundamentare redactata in luna martie, iar falimentul BIR sa fie pronuntat la 10 iulie 2000. In sentinta de declansare a falimentului BIR, magistrata Negru Cristina, care a judecat cauza, a mistificat adevarul afirmand ca Banca Nationala este creditoarea BIR, lucru absolut nereal, aceasta neavand resurse imprumutate de la nici o institutie financiar-bancara de stat sau privata. Prin sentinta de faliment a BIR, instanta nici nu a dispus lichidatorului atributiuni de lichidare a acesteia, ci numai atributiuni de a redacta un raport cu situatia financiara a bancii. Deci, in mod practic, BIR a fost si este lichidata fara un titlu juridic legal", se precizeaza in acelasi raport.
Liliana Ghervasuc neaga tot
ZIUA a stat de vorba cu Liliana Ghervasuc, care ne-a acuzat ca dezvaluirile ziarului nostru sunt comandate si ca am primit bani de la fostul director al Loteriei Nicolae Cristea.
De asemenea, fosta secretara a grupului de firme Balli a negat ca ar fi avut o relatie cu presedintele Bancpost cu care a fost surpinsa in timp ce se saruta si ne-a spus ca tocmai a fost ceruta in casatorie de Nelu Minca, presedintele PC Constanta. Liliana Ghervasuc a negat si informatiile privind mutarea conturilor la Bancpost sau achizitionarea unor noi spatii de la aceeasi banca. Prezentam in continuare cele mai importante pasaje din dialogul pe care reporterul ZIUA l-a avut cu Liliana Ghervasuc. Inregistrarea audio integrala poate fi ascultata pe site. Mentionam ca am incercat sa stam de vorba si cu Mihai Bogza insa acesta a refuzat dialogul.
Liliana Ghervasuc: Salutati-l pe domnul Cristea. A stat doua ore la dumneavoastra, nu i s-a facut rau cat a stat acolo la ziarul ZIUA?
Nu stiu doamna, pentru ca eu nu m-am intalnit cu el.
Cred ca a lesinat de a iesit de acolo dupa doua ore. Ii este foarte frica ca mut conturile de la Raiffeisen Bank unde are niste interese directe. Numai ca intamplarea face ca mai presus de orice este interesul profesional in ceea ce ma priveste, nu comisioanele si alte minuni.
Dar nu este putin ciudat ca dumneavoastra aveti o relatie chiar cu presedintele bancii la care doriti sa mutati conturile?
Dumneavoastra sunteti prost informat, eu tocmai m-am casatorit, astazi am primit inelul, in septembrie ma marit cu Nelu Minca si nas o sa-mi fie Dan Voiculescu.
Deci nu mai sunteti cu domnul Bogza?
Nu am fost niciodata.
Cum nu ati fost niciodata? Sunt poze in care va sarutati cu el.
Ma plimbam pe strada. Va intereseaza viata mea amoroasa, luati o camera de luat vederi si cand merg in dormitor. Viata intima o are fiecare. Trebuia sa ma intrebati inainte de a spune porcaria aia in ziar pentru ca oricum sunteti departe de realitate. In general articolele se fac pe bani. Sa fiti sanatosi, ma bucur ca ati luat bani.
Stiti dumneavoastra ca am luat eu bani?
Cu siguranta, pentru ca ati putut scrie asemenea prostii fara sa veniti sa va informati la Loterie. O gramada de ziaristi ne trimit de la o ora la alta intrebari in scris.
Raspundeti imediat, am vazut cum raspunde Loteria.
Am raspuns la toata lumea. Dumneavoatra nu ati pus nici o intrebare.
Conturi pe Luna
Dumneavoastra ati recunoscut acum ca doriti sa mutati conturile?
Pe Luna vreau sa le mut! Pentru ziarul ZIUA, pe Luna vreau sa le mut. Inregistrati-ma sa vi le spun eu pe toate despre cei care nu sunt profesionisti. Au bagat conturile la Banca Religiilor si au ramas oamenii fara bani, garantiile oamenilor din agentii sunt la Banca Religiilor pe smecherii si pe prostiile lui Cristea. Si acum se judeca...
Nu vedeti ca-i putin ciudat daca la Banca Religiilor au fost banii, banca a fost falimentata, iar in raportul acela se spune ca e chiar cel cu care va plimbati si va sarutati.
Nu era presedintele sa falimenteze. In general presedintii falimenteaza.
Nu noi am spus, e un raport al Parlamentului.
Nu prea intelegeti cum functioneaza sistemul bancar in Romania si nici afacerile si nici institutiile statului.
Mutati conturile sau nu le mutati?
Nu mut domnule nimic, sunteti bolnavi la fel ca Cristea. Ala e paranoic oameni buni, e disperat ca-mi merge foarte bine din punct de vedere profesional. Ce nu a facut el in 13 ani de activitate am facut eu. Pe mine nu ma intereseaza comisioanele, am inchis robinetele cu comisioanele de peste tot.
Cristea isi lua comisioane?
Nu stiu domnule, sa va spuna el daca isi lua sau nu. Eu atat am spus ca am inchis toate robinetele pe unde se scurgeau banii Loteriei. Banii sunt acum in conturile Loteriei. Uitati-va pe raportul anual, pe 2006, sa vedeti ce cheltuieli am facut in comparatie cu Cristea. El dadea bani la toate ziarele, eu nu am dat nici cinci bani la nici un ziar.
Dumneavoastra ati spus acum ca puteti sa mutati conturile din interes profesional si acum nu le mai mutati, cum ramane pana la urma?
Conturile Companiei Nationale Loteria Romana nu le-am mutat nicaieri de cand am venit.
Nici noi nu am zis ca le-ati mutat, ci ca luati in calcul aceasta varianta.
Nu am luat in calcul aceasta varianta, sunteti pe o pista falsa. Si va spun acum in calitate de presedinte al Companiei Nationale Loteria Ro-mana.
Un singur scop: falimentarea bancilor
Parlamentarii care au cercetat falimentarea Bancii Internationale a Religiilor au stabilit ca grupul de interese din care face parte si Mihai Bogza "s-a constituit inca din 1997 in scopul falimentarii unor banci romanesti". De asemenea, conform raportului Comisiilor pentru Cercetarea Abuzurilor ale Camerei Deputatilor si Senatului, "acest grup a reusit sa emita, tot in perioada aceea, acte normative, in mod special pentru a-si acoperi activitatea infractionala si pentru a da aparenta legalitatii operatiunilor efectuate de acesta". Senatorii si deputatii au ajuns si la concluzia ca "in activitatea sa infractionala, grupul a reusit sa atraga magistrati, care au dat si continua sa dea solutii in dispretul total al prevederilor legale".
Pericol de condamnare la CEDO
Dupa cum spuneam, dosarul privind falimentarea frauduloasa a Bancii Internationale a Religiilor se afla deja pe masa judecatorilor de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Megafrauda realizata cu ajutorul lui Mihai Bogza, a unor inalti functionari de stat, cativa judecatori sindici de la Tribunalul Bucuresti si o mana de lichidatori judiciari si avocati, a dus la prejudicierea a 2188 de actionari ai BIR cu peste o suta de milioane de dolari. Cu dobanzi si penalitati, prejudiciul actual a fost recalculat undeva la 400 de milioane de USD. Cazul a fost reclamat in urma cu mai multi ani la CEDO, de catre actionarii BIR, iar de curand, instanta de la Strasbourg a admis plangerea. Guvernul a primit deja un set dur de intrebari referitoare la marea frauda, intrebari din care se desprinde o previzibila condamnare a Romaniei. Daca CEDO va stabili drept despagubiri macar suma minima de 100 de milioane de dolari solicitata de pagubiti, Guvernul Romaniei va fi obligat s-o plateasca in maximum trei luni. Apoi, in mod normal, banii ar trebui sa fie recuperati de la cei suspectati a fi autorii jafului, printre care si Mihai Bogza.
Pe de alta parte, trebuie spus ca dosarul penal cu responsabilii falimentarii BIR a fost musamalizat de catre DNA, care a dat NUP pe toata linia principalilor "actori". Dupa admiterea cazului in principiu de catre CEDO, Inalta Curte de Casatie si Justitie a desfiintat solutia de NUP, obligand DNA sa inceapa urmarirea penala, de decizia instantei supreme fiind vizat si Mihai Bogza.
Amanta lui Bogza se marita
Liliana Ghervasuc a fost ceruta de sotie, ieri, de liderul Partidului Conservator Mangalia, Ion Minca, in prezenta sefului conservatorilor, Dan Voiculescu. Evenimentul s-a produs la sfarsitul intalnirii dintre membrii PC, candidatii la posturile de primar din Judetul Constanta. De fata se afla si presedintele PC Dan Voiculescu. "Puteti sa ma dati afara din partid, dar eu am de spus cateva cuvinte! Vreau sa o cer in casatorie pe Liliana Ghervasuc!", a declarat Minca, citat de Mediafax. Deloc surprinsa, Ghervasiuc a exclamat "vai, ce mi-a facut!". Si a acceptat buchetul si inelul de logodna, in aplauzele conservatorilor. Liderul PC a declarat ca "auzise ceva", dar nu era sigur de intentiile celor doi. Ion Minca este directorul Hotelului Prahova din statiunea Saturn. El este fratele lui Costel Minca, patronul restaurantului "Ciresica" din Neptun. Un local pe terasa caruia presedintele Traian Basescu obisnuieste sa petreaca atunci cand se afla pe litoral.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.