CE BEM, CE MANCAM
Bautura Inka este preparata din plante, de aceea poate fi consumata de aproape toata lumea, mai ales de cei cu probleme ale vezicii biliare.


Inka este o bautura instant pe baza de extract de cereale-pudra. In compozitia ei intra "cereale 72% (orz, secara), cicoare, sfecla de zahar - prajite". Eticheta ne ofera si valorile nutritionale pentru 100 de grame de produs: "valoare energetica 370 kcal/1.549 kj, proteine 4,7 g, glucide 88,4 g, lipide 0 g". Modul de preparare este si el specificat: "Se pun 1-2 lingurite de inka intr-o ceasca. Se toarna apa fierbinte (nu clocotita). Puteti adauga lapte sau frisca".


ANALIZA. Inka este o bautura instant pe baza de extract de cereale, care din punct de vedere organoleptic mimeaza cafeaua, fara insa a contine alcaloidul cofeina. Produsul contine o cantitate ridicata de zaharuri cu absorbtie lenta - amidon, dextrine, inulina, fibre alimentare (solubile si insolubile). De asemenea, in compozitie mai intra si zaharuri cu absorbtie rapida si index glicemic ridicat: zaharoza din sfecla de zahar, glucoza din cereale, precum si fructoza din cicoare, ne detaliaza Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Prin prajire insa se genereaza si anumiti compusi de caramelizare ce pot avea unele efecte daunatoare. In schimb, produsul contine unele substante provenind din cicoare cu actiune benefica asupra motilitatii colecistului. Inka contine si gluten din cereale.


CONCLUZII. Produsul analizat poate inlocui cafeaua pentru cei carora aceasta nu le este recomandata si, de asemenea, poate constitui o bautura reconfortanta. Necontinand cafeina, bautura nu are efectele neurostimulatoare ale cafelei sau ceaiului verde sau negru. Este interzis bolnavilor de celiachie, ne spune specialistul. De asemenea, suferinzii de diabet vor tine cont de aportul de amidon, dextrine, glucoza si zaharoza.