SRI nu renunta la interceptari
Senatorii juristi s-au reunit ieri pentru a da avizul consultativ pachetului legislativ al sigurantei. La sedinta au fost chemati si reprezentanti ai structurilor din sistemul de securitate al Romaniei, car
SRI nu renunta la interceptari
Senatorii juristi s-au reunit ieri pentru a da avizul consultativ pachetului legislativ al sigurantei. La sedinta au fost chemati si reprezentanti ai structurilor din sistemul de securitate al Romaniei, care au precizat la unison ca nu au fost consultati la elaborarea acestor initiative legislative si au expus o serie de nemultumiri legate de prevederile acestora. Criticile lor au vizat preconizata infiintare a Autoritatii Nationale de Interceptare, despre care reprezentantul SRI, colonelul Eugen Iorga, a spus ca "are atributii care cenzureaza solicitarile autoritatilor informative, cenzurari care vizeaza emiterea actelor de autorizare". Iorga a precizat ca, in conformitate cu legea, SRI este singura autoritate in domeniul interceptarilor, mandatele fiind acordate sub control judecatoresc strict, control ce lipseste in proiectul referitor la Autoritate. Nici Mihai Calian (SIE) nu este multumit de atributiile Autoritatii. "Aceasta initiativa legislativa comporta mari probleme de natura constitutionala. Este nefericit formulata. In nici un caz cum este formata in acest moment, aceasta initiativa nu poate fi acceptata", a spus reprezentantul SIE. Calian sustine ca se ridica problema constitutionalitatii acestei institutii. In plus, activitatea serviciilor ar fi bulversata. De asemenea, MApN risca sa piarda dreptul de interceptare a comunicatiilor prin satelit pe linie militara. Membrii comisiei s-au declarat nemultumiti de consecintele pe care le-ar avea aplicarea acestor legi, in forma actuala. "Daca toate serviciile declara ca nu au fost consultate, pun o intrebare celor 71 de initiatori liberali ai pachetului: sunteti toti chiar asa buni specialisti?", a spus senatorul Gavrila Vasilescu (PC).
Iorgovan ameninta cu CCR
Pesedistul Antonie Iorgovan (foto) a contestat in ansamblu constitutionalitatea pachetului legislativ. Iorgovan a spus ca in Constitutie doar SRI si SIE sunt investite cu autoritatea de a aduna informatii. In consecinta, nici Autoritatea Nationala de Interceptare, nici Comunitatea Nationala de Informatii nu au dreptul sa-si aroge aceasta calitate, mai ales ca acestea nu se vor supune controlului parlamentar. "Cu ce drept sa luam noi o hotarare care sa acopere un abuz al presedintelui in exercitiu?", s-a intrebat Iorgovan cu privire la constituirea CNI. Iorgovan s-a impotrivit si trecerii STS si SPP in subordinea Ministerului Telecomunicatiilor, respectiv Ministerului de Interne deoarece sefii acestor ministere sunt numiti politic si le pot folosi in interese partizane. "N-am intalnit legi mai proaste decat acestea, poate cu exceptia legii ANI... Daca vor trece in forma asta, ma voi pune cap de lista la sesizarea Curtii Constitutionale", a conchis Iorgovan, nu inainte de a cere infiintarea unei subcomisii comune a comisiilor de aparare si juridica care sa intocmeasca raportul asupra legilor sigurantei. Propunerea a fost reluata de cel care a prezidat lucrarile, Serban Nicolae. Chiar daca acesta este mai reticent in legatura cu subcomisia, el a anuntat ca va fi trimisa o solicitare Biroului Permanent prin care Comisia juridica sa primeasca dreptul de a intocmi raportul asupra legilor sigurantei, impreuna cu senatorii din Comisia de aparare. In mod normal, senatorii juristi ar trebui sa dea doar un aviz consultativ. (Adrian ILIE)
Nicolai face opinie separata
Senatorul liberal Norica Nicolai a sustinut unele obiectii ale pesedistilor fata de pachetul de legi ale sigurantei, in pofida faptului ca acesta a fost promovat de PNL. "Din punctul meu de vedere, Comunitatea Nationala de informatii este in afara constitutionalitatii", a declarat Nicolai. Principalul motiv este ca CNI nu poate actiona ca decident in activitatea de planificare strategica in domeniul securitatii nationale. In privinta Autoritatii de Interceptare, Nicolai a precizat ca infiintarea acesteia se impune, dar sunt necesare "garantii procesuale suplimentare", care sa asigure legalitatea interceptarilor si a folosirii lor. In plus, Nicolai a cerut STS si SPP ca, in cazul in care au module de colectare de informatii "sa faca bine sa si le desfiinteze". Senatorul a cerut tuturor serviciilor sa prezinte Comisiei juridice executia bugetara din 2000 incoace "sa vedem cat ne costa sistemul". (A.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.