Principala problema cu care continua sa se confrunte administratorii gradiniilor zoologice ramane lipsa spatiului pentru animalele tinute in captivitate, in special feline si mamifere mari, la care se adauga efectivele prea mari din unele specii, pre
Principala problema cu care continua sa se confrunte administratorii gradiniilor zoologice ramane lipsa spatiului pentru animalele tinute in captivitate, in special feline si mamifere mari, la care se adauga efectivele prea mari din unele specii, precum ursii, a declarat comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Octavian Popa.

"Comisarii Garzii au efectuat in primele sase luni ale anului peste 50 de controale la gradinile zoologice si parcurile zoo. Numai 20 de gradini zoologice din cele controlate functioneaza pe baza autorizatiilor eliberate de agentiile de mediu teritoriale, conform Directivei Consiliului numarul 99/22/CE. Pentru deficientele grave constatate, in principal in ceea ce priveste conditiile de viata ale animalelor, am autorizat inchiderea gradiniilor zoologice  de la Onesti, Buhusi, Gorj si Parcul zoo Roman. Animalele de aici vor fi tranferate la alte gradini zoologice, care detin autorizatie de functionare", a declarat Octavian Popa.


TINERE ILEGALA. Autoritatile se confrunta, in prezent, cu numeroase cazuri de tinere ilegala in captivitate a unor animale, in special ursi, capriori, cerbi, lupi si vulpi. Comisarii GNM au depistat recent mai multi ursi tinuti captivi in mod ilegal pe langa pensiunile turistice din Covasna, Harghita si Alba. "Romanii au inceput sa colectioneze pentru distractii turistice si feline mari, mai exact lei. In prezent avem semnalate doua cazuri, la Constanta trei exemplare si la Suceava cinci exemplare.

Luarea in custodie a acestor animale este o actiune destul de delicata, in conditiile in care asa-zisii proprietari au cele mai neasteptate forme de protest. Garda va achizitiona un autovehicol special amenajat cu custi, iar fiecare din cele opt garzi de mediu regionale va avea in dotare cate o pusca cu tranchilizante. Imbucurator este faptul ca multe gradini zoologice au intocmit studii de fezabilitate si au in curs de derulare programe de conformare necesare atingerii standardelor europene", a precizat Octavian Popa.
Rompres


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.