General Motors (GM) ar putea pune pe roate la Cluj o fabrica de autoturisme Opel. Unitatea ar urma sa fie construita in parcul industrial Tetarom III, pe un teren de 100 de hectare. Proiectul este evaluat la 500 de milioane de euro, spun surse din pi
General Motors (GM) ar putea pune pe roate la Cluj o fabrica de autoturisme Opel. Unitatea ar urma sa fie construita in parcul industrial Tetarom III, pe un teren de 100 de hectare. Proiectul este evaluat la 500 de milioane de euro, spun surse din piata auto, citate de Mediafax. Compania mai studiaza cateva locuri in Polonia si Bulgaria. "Decizia urmeaza sa fie luata foarte repede, adica in octombrie-noiembrie. Daca va alege Romania, fabrica va fi construita in Cluj", au precizat sursele.GM comercializeaza in tara noastra marcile Opel, Chevrolet, SAAB, si are in vedere introducerea pe piata romaneasca a altor ''bijuterii'', de tipul Corvette, Cadillac sau Hummer. Ar putea intra la negocieri pentru Automobile Craiova General Motors a cumparat dosarul de prezentare al companiei Automobile Craiova, producator de masini sub marca Daewoo, scos la privatizare de autoritatile romane, dar nu a prezentat inca o oferta. Pana acum, Ford, al doilea producator american dupa GM, a promis la negocieri investitii de 675 de milioane de euro pentru modernizarea si retehnologizarea fabricii si cresterea numarului de angajati. Compania lucreaza la un nou model de automobil, care va fi fabricat la uzina din Craiova, dar va fi destinat altor piete. Asteapta vanzari mai mari ca in 2006 GM a detinut pentru cativa ani prima pozitie in topul mondial al constructorilor in functie de numarul de vehicule produse, dar a fost depasit, in 2006, de firma japoneza Toyota, potrivit unui clasament care exclude productia GM aferenta unei companii mixte din China la care producatorul american nu detine participatia majoritara. Conform datelor Organizatiei Internationale a Producatorilor de Autovehicule, GM a produs anul trecut 8,92 milioane de vehicule, iar Toyota 8,03 milioane. Ford a fost al treilea producator mondial, cu 6,26 milioane unitati, iar grupul francez Renault, care detine Automobile Dacia, principalul constructor din Romania, a ocupat locul noua, cu 2,5 milioane. General Motors Romania a estimat pentru acest an vanzari de 31.000 de autovehicule pentru Opel si Chevrolet, in crestere cu 61,4% fata de nivelul de 19.200 de unitati livrate anul trecut. GM a consemnat, in ultimii doi ani, pierderi de peste 10 miliarde de dolari. In 2008, compania va lansa noua generatie Opel Agila, model din clasa mini, care va fi prezentat, in luna septembrie a acestui an, la Salonul International Auto de la Frankfurt.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.