Romania a inregistrat primul succes: Gabriela Szabo, fosta noastra mare campioana, vicepresedinte al FRA, a fost aleasa in comitetul de femei, dupa multa vreme in care tara noastra nu a mai avut reprezentanti la nivel mondial. Lamine Diack a fost rea
Romania a inregistrat primul succes: Gabriela Szabo, fosta noastra mare campioana, vicepresedinte al FRA, a fost aleasa in comitetul de femei, dupa multa vreme in care tara noastra nu a mai avut reprezentanti la nivel mondial. Lamine Diack a fost reales presedinte, pentru ca ucraineanul Serghei Bubka, britanicul Sebastian Coe, Daklan Al Hamad (Quatar) si americanul Robert Hersh sa fie votati ca vicepresedinti. Si ca un element hazliu, in premiera, din Comitetul de femei fac parte si doi barbati!
Aproximativ 72 de ore ne mai despart de startul celui mai important eveniment sportiv international al anului, Campionatele Mondiale de atletism in aer liber, intreceri care se vor desfasura pe parcursul a zece zile, gazda acestei a 11-a editii fiind unul dintre cele mai spectaculoase orase japoneze, Osaka. Iar Stadionul "Nagai", ca o oaza in imediata apropiere a aglomeratului si zgomotosului centru, poarta deja "vesmant" de sarbatoare si arata ca o imensa nava extraterestra. Mii de japonezi voluntari, fie ca sunt politisti, fie membri ai comitetului de organizare, se agita in fel si chip, chiar daca o fac uneori degeaba. Traditia de ospitalitate imprima insa ritmul! Revenind la aceasta editie, sa consemnam faptul ca este cel de-al doilea campionat outdoor pe teritoriul Japoniei, dupa Tokyo - 1991. De aceasta data la Osaka, oras cu o suprafata de 222,11 km patrati, si cu o populatie de 2.635.420 (1.282.444 barbati si 1.352.980 femei) se vor decerna 47 de medalii de aur - 24 la masculin si 23 la feminin. Si, ca un element surpriza, figura centrala a intrecerilor este Koji Murofushi, aruncatorul de ciocan care a adus la Atena primul titlu olimpic in aceasta proba Tarii Soarelui Rasare, el fiind pe jumatate roman. Mama lui, Serafina Moritz, s-a nascut la Timisoara si a fost sulitasa foarte talentata.
Miercuri a sosit la Osaka grosul delegatiei noastre, care numara 29 de atleti. Din nefericire, cum se stie deja, am inregistrat inca doua accidentari importante: dupa ce Constantina Dita-Tomescu a declarat forfait, medaliata cu bronz in cursa de maraton la editia precedenta acuzand mari dureri la un tendon, a venit randul aruncatorului de greutate Gheorghe Guset si al sprinterei Angela Morosanu sa-si decline prezenta din cauza unor traumatisme. Putem spune totusi ca restul sportivilor nostri sunt gata de asaltul ovalului magic, chiar daca vicecampionul olimpic, triplusaltistul Marian Oprea, acuza ceva dureri in inghinal, dar sa speram ca toate eforturile care se fac aici de catre echipa medicala vor avea succes. Mai ales in conditiile in care principalul lui adversar, suedezul Christian Olson, a anutat ca nu va participa la concurs, tot din cauza accidentarilor, proba cu pricina fiind una dintre cele mai solicitante si mai dure. Suntem cazati la "Rihga Grand Hotel", la aproximativ 30 de minute parcurse cu autocarul de Stadionul "Nagai". Si singurul inconvenient, daca il putem numi asa, pentru ca este un element comun pentru toti, este vremea. O temperatura de peste 33 de grade Celsius, un soare foarte puternic si o umiditate de peste 70%, elemente care presupun o hidratare speciala, dar si o recuperare dupa efort asisderea. Asa ca pentru echipa medicala, prezenta asa cum ne-a obisnuit federatia noastra in ultima vreme, in numar maxim, este o munca istovitoare pe tot parcursul zilei. Sa mai notam ca s-a declansat si campania antidoping, ieri toti sportivii de la etajul sase al imensului hotel fiind luati la control, sange la unii, urina la altii.
n


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.