Transformarea Libiei dintr-un stat paria intr-un aliat al lumii occidentale pare a fi obiectivul fiului presedintelui libian, care a sustinut un discurs reformist.

Fiul colonelului Muammar Gaddafi (foto), presedintele Libiei, a propus adoptarea unei noi constitutii care sa permita infiintarea unor companii media si a unei banci centrale independente. Saif al-Islam Gaddafi, care neaga orice ambitie de a-i succeda tatalui sau in functie, este vazut ca un reformator influent, apropiat al regimului, relateaza „Daily Telegraph". In virsta de 36 de ani, absolvent al Scolii Economice Londoneze, Saif crede ca societatea libiana ar trebui sa se modernizeze si sa devina un regim democratic.

Intr-un discurs tinut in orasul Benghazi, in fata a 40.000 de oameni, transmis in direct de postul public de televiziune, Gaddafi a aratat ca Libia se afla in fata unei mari provocari: redactarea unui pachet legislativ, „care s-ar putea numi constitutie sau in alt fel", dar care sa fie acceptat de toti libienii si sa devina un contract respectat de toata lumea. In prezent, Libia nu are o constitutie formala, iar colonelul Gaddafi conduce tara dupa principiile descrise in cartea „verde", care serveste drept ghid in toate tarile arabe socialiste. Teoretic, el are doar rol de coordonare, conducind tara dupa deciziile numeroaselor comitete ale poporului, dar in practica partidele de opozitie sint interzise, la fel si criticile publice la adresa lui Gaddafi.

Fiul presedintelui spune ca reformele respective nu trebuie sa chestioneze autoritatea lui Gaddafi sau rolul legii islamice in sistemul de justitie libian. Dar trebuie create noi institutii independente, inclusiv presa libera. „Societatea are nevoie de mass-media independente pentru a relata cazurile de coruptie, inselatoriile si falsurile", a spus el.

Un emisar american de rang inalt a sosit la Tripoli pentru a pregati vizita secretarului de Stat Condoleezza Rice in aceasta tara, la sfirsitul anului. David Welch, asistentul secretarului de Stat pentru Orientul Apropiat, a discutat cu oficialii libieni despre imbunatatirea relatiilor bilaterale. Rice a sugerat ca ar putea vizita Libia, imediat dupa eliberarea, in iulie, a infirmierelor bulgare si a medicului palestinian condamnati la moarte pentru infectarea cu HIV a 450 de copii libieni.

Libia va celebra la 1 septembrie 37 de ani de la inlaturarea monarhiei de catre un grup de „ofiteri libieni", condus de Gaddafi. Acesta a abolit constitutia din 1951 care facea din Libia o monarhie constitutionala.