Un grup de romani, germani, austrieci si maghiari a pornit de la izvoarele Dunarii si se va deplasa pina la Sfintu-Gheorghe pentru a lua pulsul sanatatii celui mai mare fluviu continental.

Demarata la inceputul saptaminii trecute in Bavaria, expeditia va dura sase saptamini, urmind sa ajunga la Tulcea pe 27 septembrie. Proiectul este initiat de catre Comisia Internationala pentru Protectia Dunarii (IKDS), cu sediul la Viena. Un raport ulterior va fi publicat anul viitor pentru a permite statelor riverane fluviului sa coopereze pentru salvarea patrimoniului danubian.Pina la sfirsitul lunii septembrie, cei 18 cercetatori, dintre care cinci romani, vor preleva date din 18 puncte aflate de-a lungul celor 2.375 de kilometri ai Dunarii

Cele trei nave lansate la apa au ajuns deja pe teritoriul Austriei si numara 18 cercetatori proveniti din opt tari europene, care vor studia calitatea apei, a substantelor deversate, a sedimentelor, precum si a florei si a faunei. Echipa internationala va preleva date din 18 puncte aflate de-a lungul celor 2.375 de kilometri ai cursului de apa.

„Cooperarea pe Dunare este un exemplu recunoscut dincolo de frontierele europene si arata ca raritatea resurselor acvatice nu conduce neaparat la conflicte, ci poate fi un bun motor de cooperare", declara pentru „Le Monde" Astrig Klug, secretarul de stat german pentru protectia mediului.

„Proiectul, intitulat Joint Danube Survey 2, il continua pe cel din 2001, iar scopul sau este sa furnizeze informatii fidele si de incredere asupra calitatii apei si a poluarii de pe Dunare si de pe principalii sai afluenti. Rezultatele ulterioare vor ajuta la elaborarea unei legislatii europene, in special cea legata de Directiva retelei de apa, care va fi introdusa in 2015", declara pentru Cotidianul Paul Csagoly, responsabil media al proiectului.Din echipa europeana fac parte si cinci romani: Gabriel Chiriac, Violeta Astratinei si Carmen Hamchevici din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Protectia Mediului (ICIM), Mary Craciun de la Apele Romane si Grigore Davideanu din cadrul Muzeului de Istorie Naturala al Universitatii „A.I. Cuza" din Iasi.

„Cea mai mare problema cu care se confrunta fluviul in acest moment este seceta, care duce la debite scazute si care vor putea pune in pericol inclusiv navigatia echipei de cercetatori pina la gurile Dunarii", spune pentru Cotidianul Liviu Popescu, oficial in cadrul ICIM si totodata Chairman al Grupului de Monitorizare si Evaluare al IKDS. „Exista zone pe care Dunarea le strabate in Romania, unde s-au creat bariere din cauza aluviunilor: la Bechet, Silistra si la Cernavoda. Apele mici conduc la o cantitate scazuta de oxigen dizolvat care pericliteaza viata acvatica. Cu toate acestea, nu s-au inregistrat deocamdata mortalitati in rindul populatiilor de pesti", explica Popescu.

Seful de la ICIM este de parere ca apele Dunarii au cunoscut o imbunatatire in ultimii ani: „Activitatile economice ale tarilor riverane, multe iesite din fostul lagar sovietic, s-au redus, fapt benefic pentru calitatea apei".

Amenintarile la adresa fluviului ramin aceleasi ca la ultimul studiu, este totusi de parere Paul Csagoly: „Poluarea de la nutrienti si substante organice sau riscante, cum a fost cazul riului Arges, dar si digurile sau excavatiile sint cele mai mari amenintari. Schimbarile climaterice afecteaza la fel de mult, iar cel mai bun exemplu sint inundatiile".

Fata de 2001, echipa din acest an va realiza o serie de studii suplimentare, dezvaluie Liviu Popescu: „Se va monitoriza poluarea bacteriologica, se va face un inventar al stocului de peste pentru a vedea daca speciile sint aceleasi sau daca au aparut altele noi. Analiza starii lor de sanatate si repartitia pe virste vor fi si ele evaluate".

Urmariti pas cu pas expeditia dunareana, pe www.cotidianul.ro/select