Comisia Europeana a aprobat o propunere privind modalitatea de selectare a operatorilor care vor putea furniza servicii mobile prin satelit.

Daca va fi adoptata de Parlamentul European si de Consiliul Uniunii Europene al Ministrilor Telec
Comisia Europeana a aprobat o propunere privind modalitatea de selectare a operatorilor care vor putea furniza servicii mobile prin satelit.

Daca va fi adoptata de Parlamentul European si de Consiliul Uniunii Europene al Ministrilor Telecomunicatiilor, aceste mecanisme de selectie vor permite dezvoltarea pe continent a unor servicii inovative precum televiziunea mobila, transmisia de date in banda larga sau comunicatiile de urgenta.

In prezent, piata serviciilor si aplicatiilor prin satelit este de 70 de miliarde de euro si creste cu aproximativ 7% in fiecare an. Daca va fi adoptata, noua masura va crea cadrul conturarii unei singure piete a serviciilor mobile prin satelit la nivelul Uniunii, in loc de 27 cate sunt in prezent, prin aplicarea aceluiasi format de selectare si autorizare a furnizorilor acestui tip de servicii.


UTILIZARE. Potrivit observatorului european al Tehnologiei Informatiei, piata mobila europeana va inregistra circa 850 de milioane de abonati in 2007, iar pana in 2010 va creste pana la 920 de milioane. Potrivit unui studiu al Exane BNP Paribas si Arthur D. Little, citat de eMarketer, un european va cheltui 30 de euro lunar in medie in 2007 pentru servicii mobile de date si voce. Un alt indicator al cresterii gradului de utilizare a serviciilor mobile il reprezinta si banii investiti in publicitatea mobila. In acest sens, in Europa de Vest se va ajunge de la 382 milioane de dolari in 2006 la 3,46 miliarde de dolari in 2011, potrivit eMarketer.

In Romania, Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei a alocat aproape 34 de milioane de numere pentru telefonia mobila. Romania avea la sfarsitul anului trecut o rata medie de penetrare a serviciilor de telefonie mobila de 81%, fata de media de 111% din UE 15.






















Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.