Volatilitatea pietei valutare s-a mentinut si ieri la cote destul de ridicate, la aceasta contribuind, pe de o parte, cresterea dobanzilor overnight iar, pe de alta, perspectivele reducerii de catre Rezerva Federala americana a dobanzii sale de polit
Volatilitatea pietei valutare s-a mentinut si ieri la cote destul de ridicate, la aceasta contribuind, pe de o parte, cresterea dobanzilor overnight iar, pe de alta, perspectivele reducerii de catre Rezerva Federala americana a dobanzii sale de politica monetara, care a stimulat tranzactiile speculatorilor. Cursul mediu al euro a scazut de la 3,2772 la 3,2659 lei. Piata s-a deschis in apropierea pragului de 3,28 lei, maximul cotatiei de tranzactionare fiind de 3,2780 lei, dupa care ordinele de vanzare ale speculatorilor, dar si ale exportatorilor care au dorit sa obtina un curs cat mai bun inainte de data la care se efectueaza platile la buget, au adus euro pana la pragul de 3,26 lei. In ultima parte a sedintei pietei autohtone, euro era cotat la 3,2585 - 3,2635 lei. De altfel, o evolutie apreciativa au avut si celelalte monede din zona, euro coborand la 260,50 forinti si 3,8450 zloti. Apropierea scadentei la care bancile comerciale trebuie sa aiba constituite rezervele minime obligatorii in lei, a produs o crestere brusca a dobanzilor la o zi, care au urcat, conform datelor BNR la 9 - 12%, fata de 6 - 7%, valori existente de la inceputul saptamanii trecute. Ministerul Economiei si Finantelor a respins ieri toate cererile bancilor comerciale de cumparare de certificate de trezorerie, considerand ca randamentul solicitat de institutiile comerciale de credit este prea ridicat. Licitatia a fost organizata pentru certificate pe un an in valoare de 100 de milioane de lei, cu discount. Volumul total al cererii a fost de 327,89 milioane de lei. Cursul mediu al dolarului a coborat de la 2,4328 lei la 2,4213 lei, scadere datorata si evolutiei lui fata de euro pe pietele internationale. Paritatea euro/dolar a fost stabila, tranzactiile realizandu-se in Asia si Europa la 1,3452 - 1,3505 dolari, valori apropiate de cele din precedentele doua zile.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.