Rusia concureaza cu controlul Statelor Unite si Europei in selectarea sefului Fondului Monetar International prin nominalizarea fostului prim-ministru ceh Josef Tosovsky pentru conducerea Fondului. Ministrul de Finante rus l-a propus pe Tosovsky, car
Rusia concureaza cu controlul Statelor Unite si Europei in selectarea sefului Fondului Monetar International prin nominalizarea fostului prim-ministru ceh Josef Tosovsky pentru conducerea Fondului. Ministrul de Finante rus l-a propus pe Tosovsky, care a fost guvernatorul bancii centrale cehe, pentru a-l inlocui pe Rodrigo Rato ca director. Tosovsky este singurul rival al candidatului francez Dominique Strauss-Kahn, care este sprijinit de Uniunea Europeana. Cu toate acestea, Guvernul ceh a negat ca Tosovsky este candidatul Cehiei. Statele in curs de dezvoltare, inclusiv Rusia, au afirmat ca traditia care dateaza de la crearea acestei institutii, prin care Fondul este condus de un european iar institutia-sora a FMI, Banca Mondiala, este condusa de un american, ar trebui eliminata pentru a recunoaste importanta crescuta a statelor in curs de dezvoltare in cadrul economiei mondiale. "Noi credem ca Tosovsky ar fi persoana potrivita, la locul potrivit, la timpul potrivit", a declarat ministrul de Finante rus. "Globalizarea in crestere din economia mondiala si schimbarea configuratiei sistemului financiar sunt vitale pentru ca operatiunile fondului sa se reformeze cu adevarat", a mai adaugat acesta.In februarie, cotidianul ceh Dnes l-a acuzat de colaborare cu politia secreta a Cehoslovaciei comuniste inainte de prabusirea sistemului totalitar in 1989. Tosovsky a respins aceste acuzatii.Fostul ministru francez de Finante, Dominique Strauss-Kahn, a afirmat ieri ca beneficiaza de sustinerea "puternica" a Chinei in ceea ce priveste candidatura sa pentru postul de director general al Fondului Monetar International. Ministrul american de Finante Henry Paulson a declarat la data de 26 iulie ca il considera pe Strauss-Kahn drept un candidat bun pentru a conduce aceasta institutie, insa a preferat sa nu isi manifeste oficial sustinerea.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.