Celebrul muzeu britanic se pregateste pentru cea mai mare expozitie pe care a gazduit-o vreodata, dupa cea a faraonului Tutankamon, din 1972. De aceasta data, oaspeti sunt statuile din mormantul primului imparat chinez.


Sunt tacuti, sobri si stau aliniati in siruri prelungi, intr-o deplina nemiscare. Il pazesc de mai bine de 2.000 de ani pe primul imparat al Chinei in somnul sau etern. Insa in septembrie vor intampina cu linistea lor misterioasa miile de exclamatii pe care publicul ce va intra pe portile prestigiosului British Museum le va scoate la vederea Armatei de teracota a lui Qin Shi Huang, primul monarh unificator al Imperiului Chinez. Pregatirile din capitala londoneza sunt in toi, angajatii muzeului pregatind statuile de oameni si cai pentru dispunerea lor intr-un sit amenajat intr-o incinta speciala, dupa cum relateaza presa britanica. Pe langa soldatii si caii de teracota, expozitia, formata din 120 de obiecte din mormantul lui Qin Shi Huang, va mai expune si statui de gaste de bronz in marime naturala, lebede si cocori, care, in organizarea mausoleului primului imparat, se crede ca dansau pe muzica ce era cantata de muzicienii de teracota pentru
a-l delecta pe monarhul defunct, relateaza The Times.


RECONSTRUCTIE. Pe langa calatoria "reprezentantilor" ostirii de teracota in Vestul indepartat al arhipelagului britanic, in China, arheologii care au excavat si studiat incontinuu situl funerar al primului imparat al acestei tari, din 1974 pana in prezent, au anuntat ca au reusit sa recreeze complet in grafica tridimensionala mormantul lui Qin Shi Huang. In interiorul vastului mausoleu, cei 700.000 de muncitori care au construit "lumea subpamanteana" in care primul unificator al Chinei se odihneste in eternitate au amplasat o curte completa, cu statui care reprezinta functionari ai birocratiei imperiale, muzicieni, acrobati, animale, mobilier. Structura constructiei, dupa cum reiese din randarile tridimensionale, presupunea un sistem de acoperire extrem de complex, care de-a lungul timpului a cedat presiunii si s-a prabusit, se mai arata in materialul publicat de The Times. Iar sub acoperisul mausoleului, o vasta retea de pavilioane, cladiri si palate fusese amenajata pentru ca Qin Shi Huang sa aiba in viata de apoi conditiile pe care le-a avut si in timpul domniei sale ca imparat, din 221 i.Hr. pana in 210 i.Hr. Arheologii estimeaza insa ca, pe langa cele 1.000 de statuete aduse la lumina zilei pana acum, inca 7.000 mai exista in subteranele mausoleului. Extins pe o suprafata de 4 km patrati, mormantul lui Qin Shi Huang se afla langa orasul Xia€™an, in provincia Shaanxi, in centrul Chinei, spre granita nordica.


CRONICILE. Prima relatare despre bogatiile si inestimabilele opere de arta care alcatuiesc interiorul mormantului primului imparat chinez dateaza din secolul I si i se datoreaza parintelui istoriografiei chinezesti, prefectul Sima Qian. Acesta a descris, la mai putin de un secol de la moartea lui Qin, incaperile din mausoleu, mentionand bijuterii rare, o harta a cerurilor ale carei stele erau reprezentate de perle, in vreme ce podelele constituiau o harta a Chinei, iar pe cursurile trasate ale raurilor curgea mercur. Monarhul care doarme sub colina de langa Xia€™an este considerat primul unificator al provinciilor feudale chineze, cel care a creat o birocratie unica a imperiului, batand moneda si standardizand unitatile de masurat. Imperiul pe care l-a fondat in primul secol i.Hr a durat, cu mici intreruperi, aproape 2.000 de ani.  TIRAN
"Propun ca toate insemnarile istorice in afara de cele Qin sa fie arse. Daca cineva care nu este un invatat al curtii indrazneste sa pastreze cantelece vechi, insemnarile istorice sau scrierile sutelor de scoli, acestea ar trebui confiscate si arse de guvernatorii provinciilor si de comandatii armatelor"
Sima Qian, despre imparatul Qin Shi Huandi
 PEDEPSE
"Cei care in discutii indraznesc sa citeze cantecele vechi sau insemnari ar trebui executati in public; celor care folosesc pildele vechi pentru a se opune noii ordini ar trebui sa li se biciuiasca familiile, iar ofiterii care stiu de astfel de cazuri, dar nu le raporteaza, ar trebui pedepsiti in acelasi fel"
Sima Qian, despre imparatul Qin Shi Huandi