Ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, l-a nominalizat pe inlocuitorul chestorului Valentin Fatuloiu la sefia Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR). Acesta este unul dintre adjunctii sai, chestorul de politie
Ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David, l-a nominalizat pe inlocuitorul chestorului Valentin Fatuloiu la sefia Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR). Acesta este unul dintre adjunctii sai, chestorul de politie dr. Gheorghe Popa.
Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) a comunicat oficial ca "numirea in functie va avea loc dupa finalizarea procedurilor de preluare de catre actualul inspector general a postului de sef al biroului atasatului afacerilor interne in S.U.A, asa cum a fost anuntat la data de 9 august". Totodata, "conform legii, inspectorul general al Inspectoratului General al Politiei Romane este numit prin decizia primului-ministru, la propunerea ministrului Internelor", subliniaza comunicatul MIRA. Chestorul Popa fusese numit de ministrul David interimar si la sefia Directiei Politiei Rutiere in locul comisarului sef Dumitru Jianu, demis dupa accidentul in lant produs pe Autostrada Soarelui.
Ministru - consilier
Valentin Fatuloiu a fost nominalizat, la inceputul lunii august, de catre ministrul Internelor, Cristian David, sef al Biroului atasatului Afacerilor Interne in Statele Unite ale Americii. Potrivit Ministerului Internelor si Reformei Administrative (MIRA), chestorul va avea rang de ministru-consilier. "Preluarea postului va avea loc dupa finalizarea tuturor procedurilor prevazute de lege intr-o astfel de situatie. Tot atunci, va fi numit si succesorul sau in functia de inspector general al Inspectoratului General al Politiei Romane", preciza atunci MIRA. Procedura de numire in functia de atasat de interne a fost, se pare, una mai lunga. Astfel, in prima faza, Directia generala de relatii internationale a Ministerului Internelor a intocmit un raport care a fost semnat de ministrul de Interne. Documentele au fost trimise apoi la ministrul Afacerilor Externe care a finalizat procedura. Documentatia a ajuns la autoritatile americane care au acceptat numirea in functia de sef al biroului atasatului Afacerilor Interne.
Ascensiunea lui Fatuloiu
Valentin Fatuloiu a fost numit la sefia Politiei Romane in urma cu doi ani, dupa ce ocupase functia de director adjunct al Directiei de Combatere a Crimei Organizate. Din anul 2000 pana in 2002, Fatuloiu a fost seful Politiei Capitalei, de unde a fost demis in urma scandalului cu Stelian Ogica. Politia a fost acuzata recent de ministrul Cristian David ca nu si-a facut datoria in urma accidentelor in lant produse pe Autostrada Soarelui. Imediat dupa tragediile produse pe sosele, Fatuloiu a plecat in concediu de odihna in Antalia.
Inventii si inovatii
Chestorul Gheorghe Popa viitorul sef al Politiei Romane, pana acum adjunct al chestorului Valentin Fatuloiu, este doctor in stiinte juridice, specializarea criminalistica, fiind autorul mai multor inventii si inovatii, in special in domeniul criminalisticii.
Noul sef al Politiei Romane, in varsta de 48 de ani, este expert criminalist autorizat la Ministerul Justitiei in domeniile traseologie, balistica, dactiloscopie, grafica si a absolvit cursuri postuniversitare de Specializarea in Psihopedagogie (2001 - 2002). De asemenea, intre 1998 - 2002 a obtinut doctoratul in Stiinte Juridice - Specializarea Criminalistica, distinctia "Cum Laudae", dupa ce in prealabil absolvise cursurile postuniversitare de specializare in Criminalistica, iar intre 1990 si 1994 Facultatea de Drept, Specializarea Drept din cadrul Universitatii Bucuresti.
Totodata, in perioada 1981 - 1984 a urmat cursurile scolii de ofiteri activi ai Ministerului de Interne - Specializarea Criminalistica. Chestorul Popa a ocupat, din aprilie 2005 functia de adjunct al Inspectorului General al Politiei Romane, intre 2004 si 2005 a fost directorul Institutului de Criminalistica din Inspectoratul General al Politiei Romane, iar timp de doi ani (2002 - 2004) a fost seful Serviciului de Investigatii Criminale la Inspectoratul de Politie al Judetului Dambovita. De asemenea, intre 2001 si 2002 a fost sef de serviciu in cadrul Directiei de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, iar anterior ocuparii acestei functii, timp de doi ani a fost seful politiei municipiului Targoviste. Anterior ocuparii acestei functii, timp de cinci ani, Gheorge Popa a ocupat divese functii in cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Dambovita. Popa este casatorit si are trei copii, el va ocupa functia de sef al Politiei Romane dupa ce predecesorul sau, Valentin Fatuloiu a fost nominalizat sef al Biroului atasatului Afacerilor Interne in Statele Unite ale Americii.
n


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.