Chiar daca investitiile imobiliare din Romania sint consistente, ele ar putea fi si mai mari, daca tara noastra ar dispune de un cadru

legislativ favorabil unor instrumente financiare de tip Real Estate Investment Trusts (REIT).

Real Estate Investment Trusts (REIT) sint titluri de finantare a proiectelor imobiliare. In Bulgaria exista deja asemenea instrumente financiare la bursa, dar in Romania, nu. Culmea este ca la noi sansele ca in viitorul apropiat sa avem astfel de instrumente sint nule.

Teoretic, Romania ar putea atrage investitii imobiliare mai numeroase si mai consistente daca ar dispune de un cadru legislativ favorabil unor instrumente financiare de tip REIT (Real Estate Investment Trusts - titluri de finantare a proiectelor imobiliare). In prezent, in Bulgaria, accesul la randamentul proprietatilor este deschis publicului prin intermediul titlurilor financiare (obligatiuni corporative) de tip REIT listate la bursa.

Daca initial acest instrument era folosit ca modalitate de investire in imobiliare cu accesibilitate mai facila, ulterior el a devenit interesant pentru incurajarea investitiilor straine. Surprinzator insa, potentialul de dezvoltare mult mai mare al pietei romanesti atrage investitorii in mai mare masura decit Bulgaria (Romania avind o populatie de circa trei ori mai mare decit tara vecina). „Din pacate, Bursa de Valori Bucuresti nu are produsul Real Estate Investment Trusts. Este vorba in fapt despre fonduri inchise, cotate la bursa si care investesc in piata imobiliara. Pina in prezent, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare n-a acceptat un asemenea instrument financiar", a declarat Septimiu Stoica, presedintele BVB. Acesta a sustinut ca, tinind cont de faptul ca randamentele pe piata imobiliara din Romania sint foarte bune, astfel de instrumente derivate ar avea cresteri foarte mari.

O alternativa a instrumentelor de tip Real Estate Investment Trusts ar fi, in opinia lui Septimiu Stoica, achizitia de actiuni la companiile de constructii listate la Bursa de Valori Bucuresti. „E adevarat ca nu avem instrumente financiare de tip REIT, dar achizitia de actiuni la companii imobiliare ar trebui sa aiba acelasi efect", a apreciat oficialul bursei. Ce uita sa spuna insa mai-marele pietei de capital este ca bursa romaneasca este saraca in companii de constructii.

La ora actuala, singura companie de constructii listata la BVB este Impact. Mai multe firme, in speta de materiale de constructii, se gasesc pe Bursa Electronica Rasdaq.