Exista un anumit tip de carte care, odata cu trecerea vremii, devine document. Mai ales atunci cand autoritatile "ajuta", cu voie sau fara voie, la transformarea unui patrimoniu de a carui valoare devenim constienti, de cele mai multe ori, cand es
Exista un anumit tip de carte care, odata cu trecerea vremii, devine document. Mai ales atunci cand autoritatile "ajuta", cu voie sau fara voie, la transformarea unui patrimoniu de a carui valoare devenim constienti, de cele mai multe ori, cand este (mult) prea tarziu. Pentru a facilita accesul la informatie (scrisa si vizuala) privitoare la ceea ce a fost Bucurestiul, Editura Paralela 45 a redus, in lantul de librarii Carturesti, cu 15% pretul cartilor dedicate Capitalei pe vremea cand i se spunea Micul Paris.
In promotie intra seriile "Cartea de Bucuresti", "Bucurestiul subteran" si Colectia Odiseu. "Intamplarea face sa traim un timp istoric care valorizeaza in mod special opera publicistului francez Frederic Dame, a carui tara de adoptie a devenit, la finalul secolului al XIX-lea, mica Romanie. Prin monografia Bucurestiul in 1906, publicata in anul 1907, putem cartografia comparativ - 1907 si 2007 - sufletul unui oras", spune Adrian Majuru despre "Bucurestiul in 1906" de Frederic Dame (traducere Lucian Pricop si Sinziana Baranga), cel care si ingrijeste editia. In prefata volumului "Bucuresti. De la tramvaiul cu cai la automobil", acelasi Majuru scrie ca "Alexandru Lancuzov ofera publicului larg o lucrare valoroasa ca informatie istorica, interesanta si savuroasa, datorita imbinarii reusite dintre stilul beletristic, usor de parcurs, si informatia de specialitate inserata cu masura cuvenita pentru a nu plictisi sau dezorienta pe cititori". Despre cladirile, gradinile si anotimpurile metropolei, despre scriitori si viata boemei a consemnat Constantin Olariu in "Bucurestiul monden. Biografia unei prabusiri".
Gabroveniul Elena Precupetu s-a focalizat asupra unui foarte mic segment de istorie bucuresteana - "Mahalaua birjarii vechi. In documente, imagini si confesiuni" -, dar al carui pitoresc "face toti banii". "Specialista cea mai cunoscuta a Romaniei din mediul francez, istoric si prozator, Catherine Durandin isi propune in aceasta carte ("Bucuresti. Amintiri si plimbari" - n. red.) sa redescopere frumusetile inca ignorate ale capitalei romanesti. Intr-o serie de trei incursiuni inapoi in timp, de la epoca actuala la perioada comunista si apoi la cea interbelica, autoarea reconstituie (...) faptele istorice, tensiunile sociale, experientele arhitectonice care au modelat fata chinuita si deopotriva extrem de atragatoare a acestui mare oras", afirma Magda Carneci. Volumele din seria dedicata Bucurestiului subteran isi explica inca din titlu problematica pe care o abordeaza si, in acelasi timp, flagelurile cu care s-a confruntat si se mai confrunta inca acest oras: "Prostitutia. Intre cuceritori si platitori" de Adrian Majuru; "Nebunia. O antropologie istorica romaneasca", autori Adrian Majuru; Valentin-Veron Toma; "Sinuciderea" si "Cersetorie, delincventa, vagabondaj", ambele de- Adrian Majuru. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.