Lacurile din judetul Bacau risca sa ramana fara peste, in conditiile in care braconierii isi legalizeaza activitatea. Asociatia de Pescuit Comercial "Europesca", amendata in primavara pentru braconaj in Rezervatia Racaciuni, face presiuni pentru a re
Lacurile din judetul Bacau risca sa ramana fara peste, in conditiile in care braconierii isi legalizeaza activitatea. Asociatia de Pescuit Comercial "Europesca", amendata in primavara pentru braconaj in Rezervatia Racaciuni, face presiuni pentru a reintra pe lac.


In afacere este implicata Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, institutie care, sub pretextul aplicarii normelor europene in apele Romaniei, a permis jaful generalizat. Dupa ce pescuitul din Delta Dunarii a fost facut praf, intr-o alta rezervatie este in pericol sa se instaureze haosul. Este vorba despre aria de protectie speciala acvafaunistica Lacul Racaciuni din judetul Bacau, al carei custode legal este Centrul Regional de Ecologie Bacau. Dupa ce a pescuit ani in sir fara autorizatie, Asociatia de pescuit comercial "Europesca" si-a legalizat activitatea in iunie 2006 pe Lacul Racaciuni din Judetul Bacau, in baza unei autorizatii de pescuit comercial eliberata de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura. Europesca recolteaza peste fara a avea Autorizatie de Mediu, in conformitate cu Ordonanta de Urgenta nr. 195/2005, Ordinul MAPM nr. 647/2001 si Ordonanta de Urgenta nr. 57/2007. Activitatea desfasurata in aceasta perioada se regaseste in capturile raportate de Europesca catre ANPA.


PROTESTE SI SESIZARI. Centrul Regional de Ecologie a inaintat numeroase sesizari fata de situatia creata catre institutii locale si nationale: Garda Ju-deteana de Mediu, Inspectia Piscicola, Gruparea de Jandarmi Mobila, Inspectoratul Judetean de Politie, Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura, Agentia Judeteana de Protectie a Mediului. Totodata, presa locala si cea nationala au atras atentia asupra situatiei din judetul Bacau. In primavara lui 2007, autoritatile au amendat Europesca si au dispus sistarea activitatii dupa ce s-a constatat ca asociatia bracona. Cu toate acestea, pescuitul in zona continua, fapt confirmat de insesi raportarile catre Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura. In urma unei monitorizari efectuate in zona de Centrul Regional de Ecologie Bacau s-au constatat numeroase alte incalcari ale Legii nr. 192/2001. Cea mai grava este folosirea pe scara larga a plaselor de tip monofilament. Doar de la inceputul anului, reprezentantii Centrului Regional de Ecologie au strans peste 12.000 de metri de plasa monofilament.

In consecinta, CER se lupta sa obtina retragerea autorizatiei de pescuit comercial a Asociatiei Europesca si impunerea legislatiei de mediu si a legislatiei referitoare la pescuit pe Lacul Racaciuni.

Demersul este pana acum in van, autoritatile neluand nici o masura. Aria protejata Racaciuni face parte din reteaua europeana Natura 2000 si este inclusa in programele de protectie a mediului.


CANTITATE LIMITATA. Dosarul pentru obtinerea acordului de mediu se afla acum la Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului Bacau. Studiul privind resursele biologice pentru Lacul Racaciuni a fost efectuat, iar Europesca a primit cota de la Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura: 20 de tone pe an.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.