Controversele pe marginea Legii ANI, imixtiunea politicului in justitie sau amanarea adoptarii Codurilor Penal si de Procedura Penala sunt cateva dintre motivele care au atras atentia sporita a Bancii Mondiale cu privire la modul in care se folosesc
Controversele pe marginea Legii ANI, imixtiunea politicului in justitie sau amanarea adoptarii Codurilor Penal si de Procedura Penala sunt cateva dintre motivele care au atras atentia sporita a Bancii Mondiale cu privire la modul in care se folosesc banii imprumutati Romaniei.


Institutia bancara internationala asteapta cu nerabdare sa colaboreze cu Ministerul Justitiei (MJ), cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si cu Departamentul pentru Implementarea Proiectelor cu Finantare Externa (DIPFIE), pentru a remedia aspectele negative identificate, dupa cum reiese din scrisoarea trimisa ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, de Arabela Aprahamian, manager de tara - Biroul Bancii Mondiale, Romania.


Concret, pentru a examina stadiul in care se afla proiectele derulate in cadrul "Imprumutului pentru Reforma Sistemului Judiciar nr. 4811-RO", Banca Mondiala (BM) a trimis in Romania o Misiune de verificare, desfasurata in perioada 25-29 iunie a.c. Printre obiectivele principale ale Misiunii Bancii s-a numarat si cel de a se intalni cu noul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, in vederea discutarii recentelor evolutii ale politicii in sectorul judiciar si a stadiului proiectului.


PROGRESE INCETINITE. Misiunea Bancii a subliniat "ingrijorarea serioasa  provocata de incetinirea ritmului reformelor sistemului judiciar si de o serie de actiuni recente, care nu sunt consecvente cu strategia de reforma in ansamblu si cu programul sustinut" de BM in cadrul Proiectului privind Reforma Sistemului Judiciar si al Imprumuturilor Programatice, derulate incepand cu anul 2002. "Unele dintre aceste evenimente - cum ar fi controversele pe marginea Legii privind Agentia Nationala de Integritate, progresele insuficiente ale reformei Codului de Procedura Penala si Codului Penal, interferentele politice in activitatea magistratilor, cu precadere a procurorilor din cadrul Departamentului National Anticoruptie (DNA) - au fost pe larg reflectate in media."


SI... BLOCATE. De asemenea, Banca a atras atentia asupra faptului ca "progresele au fost incetinite sau complet blocate in legatura cu o serie de initiative importante, care au fost incluse in programul Guvernului de reforma a sistemului judiciar si care au fost activ sustinute de Banca si de UE", se arata in "Aide Mémoire"-ul care detaliaza concluziile si recoman-darile misiunii. Spre exemplu, unul dintre proiectele blocate este cel privind desfiintarea unor instante si parchete (rationalizarea sistemului de instante), in cadrul caruia nu s-a mai intamplat nimic de la sfarsitul anului 2006. Potrivit unor surse judiciare, blocajul a intervenit din cauza nesigurantei privind modificarea competentelor instantelor si parchetelor.


Banca Mondiala a atentionat si CSM cu privire la dezvoltarea unui mecanism obiectiv si efectiv de monitorizare a performantei judiciare, unde nu s-au inregistrat urmari semnificative, dupa studiul institutiei financiare. BM recomanda Consiliului sa nu se dezica de intentia initiala de a realiza evaluari regulate ale performantei judecatorilor si instantelor. Ca regres, BM evidentiaza ca inca nu exista o numire a magistratilor exclusiv bazata pe merit.


OBIECTIVUL FINAL. "(...) Principalul obiectiv al proiectului nu este acela de a investi bani in infrastructura si in sistemul IT. Obiectivul final este acela de a sprijini activitatile si schimbarile de politica, obiectiv care ar face sistemul instantelor din Romania mai eficient, responsabil, transparent si respectat de public. In conditiile in care cadrul politicilor din sectorul judiciar continua sa se deterioreze, aceste obiective ale proiectului nu vor putea fi atinse. Banca va continua sa monitorizeze indeaproape situatia din sectorul judiciar si sa o discute cu autoritatile in mod regulat."


ASIGURARI. Echipa Bancii a fost asigurata de noul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, ca Guvernul nu va incetini procesul de reforma, urmarind continuarea revizuirii Codurilor de Procedura si reforma administrarii instantelor. Tudor Chiuariu a mai subliniat ca Executivul va produce un Nou Plan de Actiune privind Masurile de Reforma pana in octombrie 2007. "Banca a fost multumita de aceste asigurari si asteapta sa incheie o cooperare efectiva cu MJ si conducerea CSM, care pana in prezent a fost un factor-cheie in grabirea pregatirii si in lansarea efectiva a acestui proiect." Echipa bancii evalueaza ca fiind satisfacatoare progresele generale din implementarea proiectului .


Birocratie mareAnalizand stadiul contractului privind reabilitarea instantelor, Misiunea Bancii constata ca, in ciuda eforturilor depuse de de DIPFIE, acest departament va avea nevoie de sprijinul MJ la nivel decizional atunci cand este nevoie sa se obtina aprobarile necesare. Actualul sistem de aprobari implica trei etape de avizare din partea diferitelor autoritati guvernamentale, inclusiv aprobarea finala a Cabinetului Guvernamental. "Experienta primului an de implementare a proiectului arata cu claritate ca parcurgerea unui astfel de proces de aprobari pentru proiectarea documentatiei tehnice va cauza intarzieri semnificative in implementarea Componentei privind Reabilitarea Instantelor." Spre exemplu, pentru o lucrare dupa aprobarea de la Inspectoratul de Stat pentru Constructii, mai trebuie alte trei aprobari: din partea MJ, din partea Comitetului Interministerial si, in sfarsit, aprobarea indicatorilor tehnici si economici prin hotarare de Guvern. Ca timp, cel putin trei luni. Misiunea BM isi exprima ingrijorarea referitoare la perioada lunga de timp necesara pentru obtinerea aprobarilor, mai ales in ceea ce priveste Inspectoratul de Stat pentru Constructii.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.