Sahistul stabilit in Franta in urma unui conflict cu fostul presedinte al federatiei sustine ca sint prea putine turnee mari in Romania.

Andrei Istratescu este alintat de prieteni Il Pibe D’Oro, atit datorita asemanarii fizice cu fotbalistul argentinian, cit si datorita performantelor in sah. A jucat chiar fotbal in copilarie, la amatori, a trecut la tenis de masa pentru a ramine in final la tabla de sah. Favoritul numarul unu la turneul open din cadrul turneului de la Predeal, Andrei Istratescu a terminat doar pe locul doi, adunind 7 puncte.

„Tata a fost cel care m-a introdus in tainele sahului pe la 4 ani. La 7 ani m-a legitimat la clubul Politehnica Bucuresti. In copilarie am mai jucat, dar ca amator, fotbal si tenis de masa." Campion european la categoria sub 16 ani, campion national de seniori la 17 ani, mare maestru din 1994 si participant la sase editii ale Jocurilor Olimpice si doua Campionate Mondiale - sint doar citeva dintre performantele sahistului roman, care de mai bine de sase ani figureaza in Top 100 FIDE.

Meciul in care l-a invins pe Karpov, la Bucuresti, ramine cel mai important in cariera lui. „Jucasem cu citeva luni inainte impotriva lui in Franta si am pierdut cu mult ghinion. Chiar daca m-a invins si la Bucuresti, faptul ca in acea partida am obtinut o victorie si o remiza inseamna foarte mult. Karpov este un tip cu foarte multa experienta. El a avut sute de meciuri la viata lui, avea secundant, in timp ce eu eram singur", spune Istratescu.

In urma cu cinci ani, Andrei a decis sa se stabileasca in Franta. Unul dintre motive: disensiunile cu fostul presedinte al Federatiei Romane de Sah, Alexandru Crisan. „Visa ca va ajunge numarul 1 mondial. Eu i-am spus verde-n fata ceea ce gindeam, si anume faptul ca a ajuns mare maestru gratie partidelor trucate. In urma acestor afirmatii m-am trezit tirit in citeva procese de calomnie", isi aminteste Istratescu. Chiar daca intre timp lucrurile s-au schimbat, Adunarea Generala a Federatiei Romane de Sah desemnindu-l pe Ionut Dobronauteanu in functia de presedinte, Andrei nu este tentat sa revina in tara. „Nu s-a schimbat nimic la nivelul federatiei, poate doar persoana. In Romania nu exista turnee mari. Am discutat acest lucru cu noul presedinte, dar nu a miscat un deget. Nu am de ce sa ma intorc acasa", sustine marele maestru international. Desi Franta l-a cucerit din prima clipa, in scurt timp, Istratescu este nevoit sa-si mute resedinta in Luxemburg. „In Franta lucrez momentan ca antrenor la clubul Belfort si pregatesc si lotul national de juniori . Pentru ca sotia mea, Diana, lucreaza ca translator la Parlamentul din Luxemburg, o voi urma si eu acolo", spune Andrei. Diana a jucat la rindul ei sah. „Asa ne-am si cunoscut. Asta se intimpla prin 1998, la Sovata. Intre timp, eu am renuntat. La feminin, turneele nu sint la fel de banoase ca la masculin. Am decis sa ma reorientez si sint extrem de multumita de viata mea de acum. Imi place Luxemburgul, linistea de-acolo, si imi doresc sa ne stabilim definitiv in acest stat", adauga Diana.

Chiar daca sahul ramine marea lui dragoste, Andrei Istratescu este un suporter inflacarat al echipei de fotbal Steaua: „Copilarind in cartierul Ghencea, nu avea cum sa nu ma prinda si pe mine microbul ros-albastru. In perioada anilor 1985-1986, mergeam regulat la meciuri, la cele mai multe dintre acestea preferind sa sar gardul cu prietenii. De cind am plecat in Franta, m-am multumit sa urmaresc meciurile la televizor sau pe Internet". Dragostea lui pentru fotbal, dar mai ales fizicul i-au atras si o porecla celebra in lumea sportului cu balonul rotund - Il Pibe D’Oro: „Am primit aceasta porecla prin 1990. Jucam bine sah, iar fizicul se asemana cu cel al lui Maradona".

Germania si Franta dau sah vedetelor Plecarea lui Alexandru Crisan de la cirma forului de specialitate nu pare sa fi limpezit apele in sahul romanesc. Cei mai buni jucatori ai momentului, Dieter Nisipeanu si Andrei Istratescu, nu se afla in relatii prea cordiale cu actuala conducere. Mai mult, atit Nisipeanu, cit si Istratescu nu duc lipsa de oferte de la reprezentativele straine, Dieter fiind curtat de echipa Germaniei, in timp ce Andrei este dorit in echipa nationala a Frantei. Deocamdata, cei doi nu par a fi tentati sa dea curs acestor oferte, insa daca atitudinea federalilor nu se va schimba, sahul romanesc risca sa piarda cele mai bune „piese" ale sale.

Turneu-gigant la Predeal Peste 500 de sahisti din 26 de tari au fost prezenti la Festivalul de la Predeal, cel mai mare turneu din Romania ca numar de participanti. Cu un buget de 50.000 de euro, manifestarea a cuprins nu mai putin de cinci turnee: Campionatele Europene de sah feminin rapid si blitz - o premiera pentru Romania, Campionatul Mondial de Amatori, Open Romania - cel mai important open romanesc, cu peste 20 de mari maestri la start, si Openul copiilor. La feminin s-au impus lituanianca Victoria Cmilyte (sah rapid) si slovena Ana Muziciuk (sah blitz), in timp ce Openul de seniori a fost adjudecat de Ciprian Nanu.