Adrian Severin, presedintele grupului parlamentar al PSD la Strasbourg si Bruxelles, este, impreuna cu Alain Lamassoure (Franta, Uniunea pentru o Miscare Populara, membru PPE-DE), raportor pentru crearea proiectului marii reforme a UE, in cadrul Comisiei pentru Afaceri Constitutionale a PE. Din grupul exclusivist mai fac parte Elmar Brok (Germania, Uniunea Crestin Democrata, membru al PPE-DE), Enrique Baron Crespo (Spania, Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol, membru al grupului socialist), Andrew Duff (Marea Britanie, Partidul Liberal Democrat, membru ALDE), in calitate de observatori la Conferinta Interguvernamentala a UE.
Problemele intalnite in 2005 in cursul procesului de ratificare a Tratatului Constitutional au facut ca Uniunea sa se angajeze intr-un proces de reflectie cu privire la reforma viitoare. In urma eforturilor Presedintiei germane, Consiliul European a convenit in cadrul reuniunii sale din 21-22 iunie 2007 cu privire la convocarea unei CIG in vederea pregatirii unui "Tratat de reforma" care sa modifice tratatele existente.
CIG trebuie sa isi finalizeze sarcina cat de curand posibil, in orice caz inainte de sfarsitul anului 2007, astfel incat sa fie suficient timp disponibil pentru ratificarea tratatului respectiv, inainte de alegerile parlamentare din iunie 2009. Adrian Severin si colegii sai europeni trebuie sa prezinte punctul de vedere al Parlamentului European in aceasta chestiune, urmatoarea intalnire de lucru a grupului fiind programata pe 28 august, la Bruxelles. (D.E.)