Nimeni nu si-ar fi imaginat, uitandu-se la fotografia "familiei imperiale" a lui Saddam ca tanara femeie care tine in brate un prunc avea sa fie "mostenitoarea morala" a fostului lider suprem al Irakului.
Insa Raghad Hussein, cea mai mare fiica a lui Saddam, si favorita acestuia, vaduva celui pe care chiar tatal ei a ordonat sa fie impuscat, este cautata de autoritati. Ea este acuzata ca a finantat si a sprijinit fortele de insurgenta, de la declansarea razboiului din Irak.
In mandatul de arestare emis de Interpol, femeia de 38 de ani este acuzata de "crime impotriva umanitatii si terorism".
Daca va fi extradata din Iordania si va fi condamnata, ea este pasibila de pedeapsa cu inchisoarea pe viata sau chiar executie.
Faptul ca autoritatile de la Bagdad o doresc cu orice pret pe Raghad arata, conform specialistilor, ca acestia vor sa inabuse opozitia si actele de violenta in spatele carora aceasta s-ar afla.
Insa iordanienii nu par dornici sa o extradeze pe fiica lui Saddam. Ei au declarat ca femeia este oaspetele Regelui Abdullah si al casei regale Hashemite si ca nu o pot preda.
Tatal lui Abdullah, regele Hussein, a mai gazduit-o pe Raghad si inainte. Atunci Raghad a fost "in vizita" cu sora sa Rana si cu sotii lor, Hussein Kamal Al Majid si Saddam Kamal Al Majid, care dezertase.
Cei doi barbati erau verii lui Saddam, iar Kamal, in special, era unul dintre liderii partidului. Kamal a colaborat foarte mult cu americanii si oficialii ONU despre programul de armament al lui Saddam, dupa are, deziluzionat de viata din exil a acceptat sa se intoarca acasa, fiind asigurat ca nu i se va intampla nimic.
La granita, Raghad si Rana au fost separate de sotii lor chiar de catre fratele lor Uday. Kamal si Saddam au fost dusi la Bagdad si ucisi, iar Raghad si Rana au cazut in dizgratia tatalui lor. Cele doua nu au mai aparut niciodata in public, spre deosebire de fratii lor, Uday si Qusay, traind o viata discreta la Tikrit.
Imediat dupa invazia americanilor, Raghad a fugit la Aman, iar, mai tarziu, fratii ei, Uday si Qusay au fost ucisi. Ei fusesera tradati de un apropiat care a primit recompensa 25 de milioane de dolari de la americani. Astfel, Raghad a devenit "mostenitoarea" tatalui ei, fiind poreclita, de altfel, datorita caracterului ei, "Mica Saddam".
Cu toate acestea, Raghad nu s-a ferit de media, iubind orice forma de publicitate. In casa sa din Aman exista o multime de fotografii de familie, reviste americane si romane de dragoste, iar Raghad pare ca se bucura sa fie in lumina reflectoarelor.
Desi i-a ucis sotul, iar fratii sai au fost omorati si ei, "mica Saddam" nu se fereste sa vorbeasca despre familia ei: "in toate familiile exista neintelegeri si probleme, dar in final tot familii sunt, iar tatal meu avea dreptul la un proces legal".
Fiica dictatorului a cooperat si la realizarea unui film despre familia ei, "Tribul lui Saddam" pentru canalul de televiziune Channel 4.
Cand nu este implicata in conflicte politice, Raghad duce viata oricarui irakian foarte bogat aflat in exil, nerefuzandu-si absolut nimic. Un membru al echipei de filmare de la Channel 4 a povestit ca Raghad si Rana au cheltuit noua mii de dolari in doar 20 de minute in duty-free-urile din Qatar.
Si acum familia Saddam plateste tribut mortii, mai ales ca Saddam Hussein a fost un om care a calcat pe cadavre pentru a ajunge la putere. Ali, fiul lui Saddam care a supravietuit, locuieste cu mama sa, Samira Shahbandar, (cea de-a doua sotie a fostului lider) in Liban, si nu doreste deloc sa aiba de-a face cu problemele Irakului.
Ca si ceilalti, printre care se numara Uday si Qusay, fratele vitreg al lui, Saddam Barzan, a fost executat dupa un proces, iar Ali Hussein al Majid, varul poreclit Ali Chimicul a fost si el condamnat la moarte, fiind renumit pentru atacurile sangeroase cu gaz pe care le-a ordonat impotriva kurzilor. Si daca guvernul irakian isi urmeaza cursul, Raghad risca sa aiba aceeasi soarta ca rudele sale.