La 71 de ani, Luciano Pavarotti se vede nevoit sa-si amine inca o data turneul de adio, inceput in 2006.

Desi ar fi trebuit sa paraseasca spitalul inca de saptamina trecuta, tenorul italian Luciano Pavarotti a fost nevoit sa-si prelungeasca internarea pentru niste analize suplimentare, au anuntat ieri medicii sai de la spitalul din Modena, citati de Reuters. Cintaretul a fost internat pe 8 august in spitalul din orasul sau natal din cauza unei „stari febrile", a precizat familia sa. Dupa doua zile, sotia tenorului, Nicoletta Mantovani, declara ca acesta „se simte mai bine" si ca va pleca din clinica „in urmatoarele zile".

Saptamina trecuta, Pavarotti a fost vizitat de managerul sau, Terry Robson, care declara ca pacientul avea „o stare de spirit minunata" si ca nu este vorba, in nici un caz, despre pneumonie, asa cum se zvonea in presa italiana. „De-abia asteapta sa se intoarca la orele sale de canto de indata ce va fi externat. Luna viitoare intentioneaza sa se intoarca in studioul sau de inregistrari de la Modena si sa reia lucrul la noul album de cintece sacre", spunea plin de speranta managerul celebrului tenor.

In ziua urmatoare, sotia lui Pavarotti revenea cu un nou anunt: tenorul ar fi ales sa mai stea citeva zile in spital, la Sectia de oncologie, chiar daca doctorii isi dadusera deja acordul pentru externare. Nicoletta Mantovani a explicat presei ca artistul in virsta de 71 de ani s-a simtit mai linistit si in siguranta in localitatea sa natala, Modena. Totusi, medicii au recunoscut ca analizele sint legate de cancerul la pancreas de care sufera Pavarotti.

Ultimii ani ai tenorului italian au fost marcati de mai multe probleme de sanatate, care au condus si la aminarea a numeroase spectacole. In martie 2005, Pavarotti a suferit o operatie la doua dintre vertebrele cervicale, dupa care, in iunie anul trecut, a fost nevoit sa isi anuleze participarea la concertul „Three Tenors", din Mexic, din cauza unei laringite, informeaza NewsIn. Insa cea mai grava boala este cancerul sau la pancreas. In iulie 2006, tenorul a suferit o operatie pentru indepartarea unei tumori, intr-un spital din New York. De atunci, artistul nu a mai urcat deloc pe scena, desi se afla la jumatatea turneului sau mondial de bun ramas.

Dupa concertul de la Metropolitan Opera din 2004, anuntat drept ultima performanta in vreo opera, Pavarotti anunta la finele aceluiasi an ca doreste sa plece intr-un turneu mondial de bun ramas, programat sa se incheie in octombrie 2005, cind artistul a implinit 70 de ani. Planurile sale au fost insa date peste cap de problemele de sanatate, care l-au obligat sa anuleze o serie de spectacole.

In ciuda taliei sale actuale, Pavarotti a practicat mult sport in copilarie, ajungind chiar membru al echipei de fotbal a orasului. A inceput sa cinte in corul din Modena alaturi de tatal sau, un mare iubitor de opera si un tenor amator plin de talent. A debutat ca tenor la opera din Reggio Emilia, in 1961, cind a cintat in „Boema", de Puccini. In anii ’70, tenorul italian devine renumit pe tot globul, una dintre ariile sale preferate fiind „Nessun Dorma", din „Turandotul" lui Puccini.

Dupa virsta de 60 de ani, artistul italian si-a refacut viata personala, parasindu-si sotia alaturi de care traise 37 de ani pentru o asistenta cu 34 de ani mai tinara decit el si chiar decit cele trei fiice ale sale.

Opera pentru microbisti Pavarotti devine o vedeta a industriei muzicale in 1990, cind se alatura starurilor spaniole Placido Domingo si José Carreras, pentru a cinta din clasicii operei in fata a milioane de fani ai fotbalului din lume cu ochii atintiti pe Cupa Mondiala din Italia, informeaza Reuters. Vinzarile albumelor cu muzica de opera au crescut vertiginos dupa ce concertul de gala de la Baile lui Caracalla din Roma a fost vizionat de 800 de milioane de persoane.

Ascultati-l pe Pavarotti interpretind aria „Nessun Dorma" pe www.cotidianul.ro/select