Matematica e de partea PSD. Incapatinata de viata insa ii da, in continuare, peste bot.

Matematic vorbind, in conditiile depunerii unei motiuni de cenzura, Mircea Geoana are dreptate - „nici o formula guvernamentala nu poate exclude PSD-ul". Presedintele PSD si-a facut bine lectiile. Urmind metoda Hrebenciuc, a pus cap la cap cifrele, a tras linia si a facut socoteala: cum ai da-o, cum ai suci-o, in absenta alegerilor anticipate, PSD ramine partidul cu cea mai buna reprezentare parlamentara. Matematic vorbind deci, Mircea Geoana are toate sansele de a ajunge prim-ministru. Cu teoria, PSD sta, asadar, bine. Practica, in schimb, il omoara.

Dupa alegerea lui Geoana in fruntea partidului si indepartarea cuplului cu nabadai Iliescu-Nastase, PSD dadea semne de revenire la normalitatea unei social democratii decente. Frecventabile. N-a fost sa fie. Prea ocupat cu mersul pe sirma intre diferitele grupari din partid, proaspatul presedinte a ales tactica lui Moromete sau Murphy - i.e., „lasa pe miine ce nu poti face azi, ca poate poimiine nu mai trebuie facut deloc".

Incet-incet, dinozaurii pesedisti au (re)trait senzatia de „déjà vu" din Decembrie ’89 - si ce poate fi mai linistitor decit un déjà vu, déjà vu?

Sa se modifice, primesc, dar sa nu se schimbe nimic. Dincolo de retorica revolutionara, atunci ca si acum, lucrurile au ramas neschimbate. Dinozaurii au (re)devenit, prin urmare, din ce in ce mai vocali, in vreme ce umbra lui Mircea la PSD s-a facut din ce in ce mai mica, de parca s-ar afla, intotdeauna, la crucea amiezii. Or, electoratul simte asta. Iar cita vreme partidul va fi perceput de catre majoritate drept „vechiul PSD", nici PD, nici PNL nu isi vor compromite sansele intr-o alianta, altminteri rationala, cu social democratii.

Cineva trebuie sa-l traga pe Geoana de mineca, trezindu-l la realitate: PSD a ramas, in continuare, un partid „nefrecventabil", un partid impotriva caruia se pozitioneaza toate celelalte, indiferent daca sint „la putere" sau „in opozitie". Grecii ii spuneau „ostracizare" - o procedura prin care trimiteau in exil un politician pentru zece ani, fara sa trebuiasca sa si argumenteze de ce o fac. O faceau, pur si simplu, din instinct, conform principiului „paza buna trece primejdia rea". In absenta unei formule nastrusnice, gen Ioan Rus - premier, exilul PSD din politica e inca departe de a lua sfirsit.

Alin Fumurescu preda stiinte politice la Universitatea din Bloomington, Indiana.