In functie de cifra de afaceri, clasamentul este dominat de Coca-Cola, urmata de Pepsi si de European Drinks.

Principalii imbuteliatori de bauturi racoritoare de pe piata romaneasca, Coca-Cola HBC Romania, Quadrant Amroq Beverages si European Drinks, au raportat in 2006 afaceri cumulate de 2,353 miliarde de lei (667,7 milioane de euro), in avans cu 24% fata de vinzarile din 2005. Cele trei companii consemnasera in 2005 afaceri de 1,897 miliarde de lei (523,6 milioane de euro).

Coca-Cola HBC Romania, principalul imbuteliator de bauturi racoritoare din tara, a obtinut in 2006 o cifra de afaceri de 1,291 miliarde de lei (366,3 milioane de euro), in avans cu 27% fata de 2005, iar profitul net a urcat cu 48%, la 183 de milioane de lei (52 milioane de euro), potrivit datelor transmise de companie Ministerului Economiei si Finantelor.

Aceasta este controlata de firma elena Coca-Cola Helenic Bottling Company si detine in Romania sapte unitati de productie la Ploiesti, Bucuresti, Oradea, Iasi, Timisoara, unde sint produse bauturile, si doua unitati in zona Vatra Dornei, unde se imbuteliaza apa minerala.

Quadrant Amroq Beverages (QAB), controlata de compania Pepsi Americas, a inregistrat in 2006 afaceri de 571,7 milioane de lei (162,2 milioane de euro), in urcare cu 27% fata de anul precedent. Profitul net al companiei a crescut de peste doua ori, la 47,4 milioane de lei (13,4 milioane de euro). Quadrant, care are doua unitati de imbuteliere la Bucuresti si Covasna, a decis sa isi transfere activitatile din Capitala la periferia orasului, in apropiere de cartierul Militari. Compania a cumparat deja terenul si lucreaza la proiectul viitoarei unitati de productie. Investitia este estimata la peste 20 de milioane de euro.

European Drinks a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de 490,7 milioane de lei (139,2 milioane de euro), in avans cu 13% fata de 2005, potrivit datelor companiei. Firma face parte din grupul European Drinks, detinut de fratii Ioan si Viorel Micula, alaturi de producatorul de bere si produse alimentare European Food, compania Scandic Distilleries, cu activitati in productia de bauturi alcoolice spirtoase, si firma de distributie Transilvania General Import Export.

Piata romaneasca de bauturi racoritoare, care include bauturile carbonatate, bauturi necarbonatate, apa minerala si ice tea, va creste in volum anul acesta cu circa 6%, la 2,5 miliarde de litri, potrivit directorului de marketing al QAB, Eusebiu Margasoiu. Din totalul pietei, aproximativ 45% reprezinta bauturile carbonatate, 43% - apa minerala, 10% - bauturile necarbonatate, iar bauturile energizante, ice tea, ice coffee si bauturile functionale acopera impreuna circa 2%.