Piata produselor organice va atinge in 2009 impresionanta valoare de 42 miliarde $.(1) Interesul consumatorilor pentru produsele organice a crescut pe fondul temerilor legate de contaminarea fructelor si legumelor cu pesticide, ierbicide

Piata produselor organice va atinge in 2009 impresionanta valoare de 42 miliarde $.(1) Interesul consumatorilor pentru produsele organice a crescut pe fondul temerilor legate de contaminarea fructelor si legumelor cu pesticide, ierbicide, fungicide, dar si a folosirii unor soiuri modificate genetic in agricultura conventionala. Totodata, se crede ca produsele organice sunt mai mici, mai neaspectuoase, dar mai bogate din punct de vedere nutritional. Pana in prezent aceste lucruri nu au fost dovedite prin studii comparative. Lucrurile s-au schimbat prin publicarea recenta a unei cercetari exhaustive, pe 10 ani, ce a avut drept scop stabilirea influentei practicilor agricole conventionale sau organice asupra nivelului de flavonoide din rosii. Cercetatorii de la Departamentul Pentru Stiinta si Tehnologia Alimentatiei, Departamentul pentru Stiinta Plantelor din cadrul Universitatii California-Davis si Departametul pentru Ecologie, Evolutie si Comportament din cadrul Universitatii din Minnesota au realizat masuratori amanuntite ale nivelelelor de quercitina si kaempferol din rosii, comparand varianta conventionala cu varianta organica.Cercetarea s-a desfasurat intre 1994- 2004, in cadrul unui proiect al Universitatii din California, initiat in 1993 - Proiectul Pentru Cercetare pe Termen Lung a Sistemelor Agricole (Long-Term Research on Agricultural Systems project - LTRAS). Specialistii au constatat ca rosiile crescute organic au, in medie, cu 79%, respectiv 97% mai multa quercitina si kaempferol decat cele crescute conventional. Desi constante in rosiile crescute conventional, nivelele de quercitina si kaempferol au crescut in rosiile organice de-a lungul a 10 ani. Studiul a fost publicat online pe 23 iunie 2007 in Jurnalul a€˜Chimia in Agricultura si Alimentatiea€™.(2) Quercitina este un flavonol cu o puternica activitate antiinflamatoare, antioxidanta si antitumorala. Se gaseste in cantite mare in capere, leustean, mere, si in cantitate mai mica in ceai, usturoi,struguri, citrice, broccoli, cirese, rosii, afine, capsuni, mure si chiar miere. In editia din 1 februarie 2005 a Jurnalului Britanic de Cancer a fost publicat un studiu ce arata capacitatea antitumorala a quercitinei combinata cu un tratament scurt cu ultrasunete (20KHz timp de 1h). Aceast a€˜tratamenta€™ a fost aplicat unor culturi de celule maligne de piele sau prostata si a determinat moartea a 90% din tumora in 48h, fara a afecta celulele sanatoase. Ultrasunetele maresc de 1000 de ori absorbtia quecitinei in celulele tumorale, grabind moartea acestora. (3) Kaempferolul se gaseste predominant in broccoli si ceai verde. Un studiu publicat in iulie 2007 in Jurnalul American de Epidemiologie arata ca femeile ce au in dieta o cantitate mare de kaempferol prezinta au un risc cu 33% redus al bolii de inima. (4) Flavonoidele din plante au un rol important in preventia bolii de inima, scad colesterolul rau, scad formarea trombilor prevenind astfel infarctele si accidentele vasculare cerebrale, pot preveni si variate cancere. Potrivit unui studiu publicat in Jurnlul American de Nutritie Clinica, consumul de flavonoide poate reduce mortalitatea cu aproximativ 12% . (5) Concluzie : Alimentele crescute organic au o cantitate de flavonoide mult mai mare decat cele crescute conventional. Beneficiile pentru sanatate ale flavonoidelor sunt multiple, existand, preintre altele, protectie impotriva cancerului si a bolii de inima, adevaratii teroristi ai zilelor noastre. Recomandare : Consumati alimente crescute local, de preferat dintr-o sursa de incredere. Inima observa mai bine decat ochiul diferenta intre o rosie plina de azot si apa, dar foarte aspectuoasa, si una mai micuta, mai parfumata, mai aromata, mai putin lustruita, dar mult mai bogata in substante benefice organismului.BIBLIOGRAFIE: 1)Business Insights, May 2006, Pages: 122 Innovation in Natural and Organic Food and Drinks: Winning NPD Strategies and Future Trends in Healthy and Ethical Products 2) J. Agric. Food Chem., 55 (15), 6154 -6159, 2007. 10.1021/jf070344+ S0021-8561(07)00344-5 Web Release Date: June 23, 2007 Ten-Year Comparison of the Influence of Organic and Conventional Crop Management Practices on the Content of Flavonoids in Tomatoes 3) British Journal of Cancer (2005) 92, 499-502. doi:10.1038/sj.bjc.6602364; Published online 1 February 2005 ; Induction of cancer-specific cytotoxicity towards human prostate and skin cells using quercetin and ultrasound 4) Am J Epidemiol. 2007 Jun 1;165(11):1305-13. Epub 2007 Mar 22. Dietary intakes of flavonols and flavones and coronary heart disease in US women. 5) Am J Clin Nutr. 2007 Mar;85(3):895-909. Flavonoid intake and cardiovascular disease mortality: a prospective study in postmenopausal women.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.