O astfel de manevra politica, absolut legala din punct de vedere tehnic, nu are sorti de izbanda decat din punct de vedere strategic. Este un fel de hartuire a actualului echilibru, fragil si contra naturii, dar absolut firesc intr-o lume care functi
O astfel de manevra politica, absolut legala din punct de vedere tehnic, nu are sorti de izbanda decat din punct de vedere strategic. Este un fel de hartuire a actualului echilibru, fragil si contra naturii, dar absolut firesc intr-o lume care functioneza bine si viceversa. Actuala conducere a PSD, care are un numar suficient de mare de deputati ca sa incurce jocurile oricui se afla intr-o situatie paradoxala: toti au nevoie de voturile lor, dar nici PNL si nici PD nu vor o incuscrire cu acte. De ce? Pentru ca mostenirea simbolica a PSD-ului, ca emanatie a unui FSN de trista amintire, apasa inca teribil. Oricat s-a ratoit in diferite ocazii, uneori printre berici si mititei, Dl Mircea Geoana sa ne convinga de contrariul, cel putin pentru un electorat romanesc, zis de dreapta - in Romania NU exista dreapta, este doar o stanga - stanga, bine fixata in vechile structuri reziduale ale PCR-ului (oricat ar vrea tinerele vlastare de tip Ponta/Corlatan sa adopte aerele lui Fabius sau Segolen Royal, tot a activisti UTC servili si virili se prezinta) nu poate fi inghitit cu nici un chip. Chair daca a fi de dreapta, astazi, este de bonton. In rest, celelalte partide aduna, dincolo de frazele sforaitoare despre liberalism sau crestin-democratie, si coaguleaza, la nivel de cadre, acelasi puiet utecist de ieri. Ajuns la varsta maturizarii pricopselii exista un anume consens al relationarilor subterane, ce fac deliciul analistilor si dau satisfctii milioanelor de cascagura televizoristi. In acest context, cu un PSD slabit si macinat de lupte intestine, dar si cu coalitii de tip CDR sau DA erodate de orgolii si vanitati, ambitii si impostura, diferentele doctrinare devin cu totul de neutilizat. PSD-istii aflati la guvernare au intreprins, cum, necum, gesturi importante, in zona liberalismului, cei din PNL au reusit sa intrige o lume, cu oferte sociale de cea mai pura extractie popular-stangista. De unde pana unde fasoanele PD-ului ca ar fi de dreapta, mai ales in perceptia internationala, in timp de diversiuni de tip PIN sau PNG vor sa coloreze un spectru politic cu o singura culoare. Se pare ca actuala grava problema a vietii politice romanesti nu sunt strategiile doctrinare - neglijandu-se faptul ca la Bruxelles ele au o mare importanta - ci cadrele. Avem nevoie de politicieni de alta factura - Dl Geoana face apel la tineret si femei, de parca nu se vad cu ochiul liber prestatiile si din aceasta zona mult gargarisita in discursuri furibunde, cu facem si dregem - care, dincolo de varsta si sexe sa faca politica in alti termeni. Si cu alte mize. Tehnicieni si functionari politici, birocrati si pragmatici utilizatori de retorica acceptabila si de un electorat care vibreaza repede prin simpatie.
Motiunea de cenzura s-ar vrea un "time-out" pentru reglarea conturilor si evaluarea situatiei. Suntem in plin blocaj, cand animozitatile dintre centrele de putere din Romania au atins cote de avarie, iar alegerile europene sunt, ar trebui sa fie, o proritate. Nu ne-ar fi indiferent cu ce fosile ne prezentam acolo, n-ar trebui sa ne fie indiferent faptul ca pierdem sume uriase din fondurile comunitare printr-o rea gestionare a relatiilor externe. Motiunea PSD-ului nu poate sa treaca, pentru ca nimeni nu are interes. Cel putin in aceste luni de sfarsit de an. Oricum, buna recolta de struguri va asigura necesarul de combustibil lichid pentru trecerea in bune conditii si a iernii care va veni. Ce este azi stanga poate fi maine dreapta, si viceversa, cu motiune au ba, tot aceiasi vom ramane. E bine si va fi si mai bine.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.