Un mare pas inainte in lumea medicala. Ceretatorii au ajuns la concluzia ca responsabil cu recenta raspandire a virusului Marburg, ce a cauzat virulente epidemii in statele din Africa Centrala, este o specie de liliac.
CAUZA SI EFECT. Cercetarea
Un mare pas inainte in lumea medicala. Ceretatorii au ajuns la concluzia ca responsabil cu recenta raspandire a virusului Marburg, ce a cauzat virulente epidemii in statele din Africa Centrala, este o specie de liliac.
CAUZA SI EFECT. Cercetarea, condusa de medici de la US Centres for Disease Control and Prevention si Centre International de Recherches Medicales de Franceville, din Gabon, s-a bazat pe capturarea in Gabon si Congo a 1100 de exemplare de liliac din specia Rousettus aegypticus. Relevand rapidei raspandiri a virusului in cadrul populatiei locale, devinita purtatoare, s-au explicat astfel repetatele epidemii ce au mai lovit statele din Africa Sub-Sahariana si in trecut.

Caracterizata prin eruptii urmate de sangerari abundente si febra, maladia cauzata de virusul Marburg este responsabila si de cele peste 300 de decese survenite in Angola in urma cu doi ani, cea mai mare epidemie survenita pana acum. Acum, medicii se tem de o evolutie a virusului cu mult mai violenta decat in trecut, mai ales in conditiile in care pana in prezent nu s-a descoperit o metoda eficienta de tratament, terapia rezumandu-se doar la ingrijirea efectelor bolii, respectiv tratarea febrei si a leziunilor cutanate. Astfel, cercetatorii spera ca studiile sa seincheie prin gasirea unui leac, iar cazului barbatului mort recent in Uganda sa nu semnaleze izbucnirea unei alte epidemii.


EFORTURI COMUNE. Aparut in jurnalul stiintific PloS ONE, studiul este primul in care rezultate ale analizelor RT-PCR (reverse transcription polymerase chain reaction, prin care se studiaza ADN-ul virusilor) si serologice sunt aduse impreuna pentru a dezlega misterul virusului Marburg. Lasand la o parte sutele de pagini de speculatii stiintifice scrise pana acum, cercetarea demonstreaza prin date concrete legatura dintre Rousettus aegypticus si raspandirea rapida a maladiei ce i-a incurcat ani de zile pe epidemiologisti, virusologi si ecologisti deopotriva si fata de care publicul larg a maniferstat un interes constant.

Ruda a unui alt virus ucigas, Ebola, si alaturi de care este responsabil de moartea a 80-90% din din cei care contracteaza boala, atat la oameni cat si in randul primatelor mari, Marburg este insa combatut cu succes de organismul speciei de liliac studiata. Iar aici, in secventa de ADN a anticorpilor obtinuta de cercetatori, se afla si solutia unui potential vaccin. "Identificind cu exactitate infectia in organismul liliecilor, ne aduce cu un pas mai aproape de a intelege si combate acest virus", a declarat dr. Eric Leroy, de la Centre International de Recherches Medicales de Franceville si coautor al studiului.
Publicarea studiului, in ceasul al doisprezecelea, spun cercetatorii, coincide cu anuntul a noi imbolnaviri intr-unul din bazinele miniere din Uganda.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.