Absurdul motiunii de cenzura anuntate de PSD este cu atat mai evident, cu cat nu exista nici motive obiective, nici motivatie subiectiva. Motivele enuntate nu se sustin, ele sunt de un ridicol flagrant. Adica, PSD a votat masiv Guvernul Tariceanu far
Absurdul motiunii de cenzura anuntate de PSD este cu atat mai evident, cu cat nu exista nici motive obiective, nici motivatie subiectiva. Motivele enuntate nu se sustin, ele sunt de un ridicol flagrant. Adica, PSD a votat masiv Guvernul Tariceanu fara PD si la cateva luni se pomeneste ca vrea sa-l dea jos in favoarea PD. Anuntand in acelasi timp ca motivul principal al nemultumirii il constituie prestatia "catastrofala" a ministrilor PD si a ex-liberalului Flutur, cum au recunoscut vicepresedintii PSD invitati la televiziuni. Super-logica. Beton decizie. Nici motivatia declarata de presedintele Mircea Geoana nu se sustine. Vointa declamata de a deveni prim-ministru e ridicola, fara putinta. Nerealista. Adica, nu l-a numit presedintele Basescu in decembrie 2004, cand PSD castigase alegerile, cu cateva procente peste Alianta PNL-PD, si il numeste acum premier, cand PSD s-a dezumflat procentual aproape la jumatate, iar PD s-a gonflat de vreo cinci ori, de la un amarat de 6% in marja de eroare, cat avea cand l-a remorcat PNL?!
De fapt, buba e alta. E ceva ce framanta atat PSD, cat si Cotrocenii. Aceasta framantare constituie motivul nedeclarat pentru care PSD anunta motiune de cenzura. Chiar dupa ce Guvernul pe care l-a votat cu ambele maini la vedere a luat o serie de masuri necesare, inclusiv sociale - unele, votate si de PSD, iar alta, adoptata unanim in Parlament. Si exact dupa ce sondajele, inclusiv cele comandate de formatiuni sau institute ostile liberalilor, au indicat cresterea increderii in premierul Tariceanu si in PNL. Fapt perceptibil si fara sondaje, majorarea pensiilor a produs o vie impresie, nu doar printre pensionari. Si a marit consideratia oamenilor fata de Guvernul liberal, primul care a avut curajul si decenta de a demara repararea radicala a unei mari nedreptati. O nedreptate a carei responsabilitate le revine in egala masura PSD si PD, pentru ca, impreuna ca FSN, au instituit, in 1990, sistemul de pensii injust. E fapt. Indenegabil.
Tot fapt este si legea majorarii pensiilor, votata in unanimitate, la propunerea PNL. Faptul ca premierul Tariceanu si PNL au la activ aceasta lege populara - nu populista, cum era varianta imposibila si respinsa a PSD - ii macina deopotriva pe Geoana si pe Basescu. Cele 20 de procente in minus la increderea in presedintele tarii sunt in buna parte rezultatul opozitiei fata de majorarea pensiilor. Cu toate ca mai multi pensionari il votasera ca sa traiasca si ei bine, cum au fost mintiti si in discursul inaugural al functiei de sef al statului dupa validarea in Parlament, din 21 decembrie 2004. A zis asa: "Nu avem voie sa mascam saracia sub statistici. Prea multi pensionari au pensii mai mici decat factura la incalzire pe timp de iarna. Prea multi tarani traiesc in saracie indiferent de cat de bogata este recolta. Prea multi tineri incep sa creada ca Romania nu mai este o tara in care au sanse. Aceasta realitate trebuie schimbata". Dupa care s-a dezis. Pentru ca nu PD, ci PNL a marit pensiile. Si nici PSD.
Adevarul supara atat PSD, care a avut patru ani de guvernare ca sa introduca o lege reparatorie si n-a facut-o, cat si PD, care a detinut doi ani si jumatate Ministerul Muncii si n-a facut-o, preferand stilul PSD, doar cu o lingurita ceva mai mare. Sunt fapte. Tot fapte sunt si celelalte masuri demarate de PNL. De natura sa demonstreze ca de fapt motiunea de cenzura vizeaza nu nerealizari, ci rezultate. Si e doar o cacealma menita sa situeze, o vreme, PSD in centrul atentiei publice. Continuarea, data viitoare.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.