Atunci cand pur si simplu nu mai stiti ce sa gatiti, incercati sa improvizati. Rezultatul s-ar putea sa va uimeasca atat pe dumneavoastra, cat si pe oaspetii prezenti la masa.

Frigaruile din carne, legume sau fructe sunt usor de preparat, arata uimitor de apetisant si pot fi pregatite dupa preferintele fiecaruia. Daca vrem sa fie servite ca fel principal, pot sa fie pregatite din orice fel de carne (pui, vita, porc, peste, chiar si din carne de vanat). Carnea se portioneaza in cubulete, se unge cu ulei si se presara sare si condimente (boia dulce, cimbru, oregano, chilli, rozmarin etc.), apoi se lasa in frigider, intr-un vas acoperit timp de cateva ore. In felul acesta, carnea va fi frageda si nu se va usca in timpul prajirii. De asemenea, este bine sa se intercaleze bucatile de carne cu feliute de legume. Bucatile de carne asezate unele langa altele nu se vor putea rumeni uniform.


AROME. Legumele sunt importante pentru ca ofera un gust cu totul special frigaruilor. Pe acelasi betisor de frigaruie pot fi intercalate mai multe feluri de carne si legume (ceapa, rosii, ardei grasi, ciuperci, porumb, usturoi). Unele gospodine adauga chiar si felii mai groase de lamaie. Nici nu va puteti inchipui ce frigaruie aromata se va afla pe farfuria dumneavoastra! Frigaruile se prajesc pe gratarul incins, intorcandu-le pe ambele parti. Cand sunt gata se pun pe un platou si se orneaza cu salata de legume sau legume proaspete. Vinul se alege in functie de tipul de carne folosit. Ca aperitiv, puteti pregati frigarui din diverse legume bine condimentate, ce se vor servi cu sosuri mai picante sau iuti-acrisoare.


DESERT. Pentru desert, cele mai potrivite sunt frigaruile din cubulete de fructe proaspete (pepene rosu si galben, ananas, pere, mere, boabe de struguri, avocado, mango etc.). Pot fi prajite usor sau se pot servi ca atare, in sos de ciocolata. De asemenea, fructele pot fi alternate cu branza taiata in cubulete. Atunci cand vreti sa va impresionati oaspetii de la masa, puteti pregati frigarui din fructe flambate. Se pot folosi atat fructe proaspete, cat si din compot (ananas, portocale, banane, piersici etc). Se presara zahar pudra si condimente aromate (scortisoara, nucsoara, ghimbir etc.), apoi fructele se infig in frigarui, alternandu-le dupa preferinta. Se infasoara fiecare frigaruie in staniol, dupa ce a fost unsa cu unt, apoi se frige pe gratar cel mult un sfert de ora. La sfarsit se flambeaza cu alcool.


Frigarui asortatea— INGREDIENTE: 100 g carnati, 100 g ciuperci, doi ardei grasi, 100 g varza de Bruxelles, 100 g carne de porc, cimbru, oregano, piper, sare.
a— PREPARARE: Carnea de porc se portioneaza si se lasa la marinat in frigider timp de cateva ore. Varza de Bruxelles se caleste foarte putin in unt (doar cat sa se inmoaie). Frigaruile se ung putin cu grasime si se infig alternativ palariutele de ciuperci, feliutele de ardei, varza de Bruxelles, bucatelele de carne de porc si carnaciorii. Se condimenteaza cu cimbru, oregano, sare si piper. Se prajesc pe gratar, intorcandu-le pe toate partile ca sa se rumeneasca bine.