Daca intri intr-un bordel, trebuie sa iti asumi si ce urmeaza dupa ce-i dai buna ziua matroanei.

Acum mai bine de 20 de ani, Nicolae Ceausescu il mustruluia pe Sergiu Celac, interpretul sau din epoca, pentru ca la o intilnire cu mai-marii unei universitati canadiane (una dintre multele institutii academice care incarcau CV-ul primei dudui a tarii cu diplome honoris causa) nu redase intocmai si la fix spusele dictatorului. Mai exact, Ceausescu se ofticase ca, in traducerea cuvintului sau de multumire adresat, in romana, oficialilor canadieni si in care pronuntase numele institutiei transatlantice intr-o engleza cam ciudata, Celac nu a redat si eroarea de pronuntie. Replica dictatorului a fost spontana si rastita incit a socat toata audienta: „Tu sa traduci ce spun eu!", se pare ca ar fi spus fostul no. 1 al Romaniei, ca erata la impecabila engleza a lui Sergiu Celac.

Scena de mai sus, prin maniera de a abuza intr-o relatie de munca, seamana, pina la un punct, cu recenta disputa dintre finantatorul si antrenorul Stelei. La cit fotbal stie Hagi, ce altceva ii ramine lui George Becali, cind nu ii convine ceva, decit sa se rasteasca la subaltern. Numai ca „inferiorul" din organigrama Stelei e de aceeasi vita: deloc obedient, repezit in situatii critice (imi aduc aminte de comportamentul lamentabil de la sfirsitul meciului sau de retragere), hotarit cit trebuie si cu portofelul plin. De aceea, chimia relatiei dintre cei doi aromani are toate ingredientele pentru a da nastere la reactii in lant. Dupa cum s-a vazut in aceste zile.

Si totusi, dincolo de amploarea ei mediatica, aproape inevitabila pe o seceta de subiecte de presa ca aceea de acum, trinta orala dintre Gica Hagi si Gigi Becali este, in fond, un biet conflict de munca. Hagi este, nu pentru ca sintem contemporani cu el, cel mai mare fotbalist pe care l-a dat Romania. Ca antrenor insa, nu a confirmat inca (la Steaua nu a avut cind sa o faca). In aceste conditii, nici nu se prea poate rasti la „Ciobandante". Miza disputei Becali-Hagi poate fi, totusi, una nu atit financiara, cit de imagine, felia de public pe care risca sa o piarda Becali prin prezenta mediatica tot mai mare a „regelui" sub culorile Stelei putind sta la baza atitudinii sale anti-Hagi. Nu pot sa nu ma intreb insa: Hagi nu stia unde se baga cind a batut palma cu cel care il mustruluieste crud astazi?