Pentru un economist, problema salariilor medicilor e rezolvata. Pentru medici, nu e.

Cel mai simplu mod de a rezolva o problema este sa scapi de ea. Sa o arunci din brate. Urmeaza apoi un sut bine plasat, pentru a-i imprima viteza si t
Pentru un economist, problema salariilor medicilor e rezolvata. Pentru medici, nu e.

Cel mai simplu mod de a rezolva o problema este sa scapi de ea. Sa o arunci din brate. Urmeaza apoi un sut bine plasat, pentru a-i imprima viteza si traiectoria dorita si gata. Zero probleme. Sigur, depinde si de care parte a bocancului te afli. Deocamdata, pe post de minge trimisa cu nesat afara din careul Ministerului Sanatatii se afla medicii.

Sutul a venit din partea lui Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii. Cu un proiect de ordin de ministru, el a lovit doi iepuri dintr-o lovitura. Cum medicii urla de ani buni ca au salarii de mizerie, s-a gindit probabil ca ar fi bine daca tocmai el ar fi cel care le-ar dubla remuneratia. Si in proiectul respectiv se vorbeste despre o posibilitate teoretica prin care acest lucru poate fi realizat. Numai ca, prin acelasi ordin, mingea a trecut chiar in curtea medicilor. Salariile vor creste in functie de performantele sectiei medicale in care lucreaza, dar numai in limitele bugetului si la propunerea sefilor de sectie. Daca sectia mai face si venituri din surse proprii, salariile pot creste si mai mult.

Stop. Din perspectiva ministrului, problema salariilor e rezolvata. Din punctul de vedere al medicilor, ea reprezinta o problema in plus. Pentru ca, intre doua operatii si trei consultatii, ei trebuie sa se gindeasca la felul in care sa puna in aplicare o solutie aberanta si cinica. Aberanta, pentru ca, din aceiasi bani care constituie bugetul unei sectii, ei trebuie sa ofere servicii mai multe si mai bune, ceea ce inseamna cheltuieli in plus. Insa exista sectii medicale unde nu sint pansamente, iar medicamentele sint specii pe cale de disparitie, ceea ce inseamna ca acele bugete nu ajung pentru a oferi tratamente la nivelul actual, daramite daca mai tai din ele o bucata ca sa faci cheltuieli in plus si alta pe care sa o adaugi salariilor. Cinica, pentru ca banii nu vor junge pentru toti si atunci medicii trebuie sa hotarasca intre ei cine iese din mizerie si cine nu.

Un lucru trebuie clarificat. Medicii nu sint economisti. Ei nu opereaza cu conturi, cu taxe, cu strategii de marketing, cu chitante si deduceri. Medicii s-au trezit in brate cu o problema pe care nu o vor putea rezolva si nici nu au timp sa o rezolve. Pentru ca treaba lor e cu totul alta decit sa-si dea singuri salarii. Dar, inca o data, depinde de care parte a bocancului te afli in momentul sutului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.