Premierul Calin Popescu Tariceanu se intalneste astazi cu presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, cu prim-viceguvernatorul Bancii Nationale, Florin Georgescu si cu secretarul de stat in Ministerul Economiei si Finantelor, Sebastian Vladescu, pentru o discutie privind privatizarea Automobile Craiova.
AVAS a anuntat, in urma cu doua saptamani, ca a solicitat Ford sa imbunatateasca oferta financiara pentru Automobile Craiova, iar trecerea societatii in proprietate privata va avea loc printr-o lege speciala.Comisia de privatizare a Automobile Craiova a cerut Guvernului, la 1 august, sa aprobe un memorandum privind finalizarea tranzactiei printr-o lege speciala si sa fie mandatata sa poarte negocieri pentru acest tip de tranzactie. AVAS a anuntat ca Ford va depune oferta financiara imbunatatita pentru preluarea Automobile Craiova dupa ce reprezentantii constructorului american si ai statului roman vor agrea forma finala a contractului de privatizare. Principala problema discutata in negocierile dintre statul roman si compania Ford pentru privatizarea Automobile Craiova este legata de datoriile uzinei, investitorul american dorind sa preia "o societate curata", fara vechile restante fata de creditori, a declarat recent premierul Tariceanu.
Promisiuni de 1 miliard de euro
Reprezentantii Ford au prezentat premierului Calin Popescu Tariceanu si comisiei de privatizare a Automobile Craiova, in luna iulie, oferta tehnica pentru preluarea fabricii, anuntand ca in 2012 cheltuielile anuale ale companiei in Romania se vor ridica la un miliard de euro. Producatorul american se angajeaza la investitii directe de 675 milioane de euro pentru modernizarea si retehnologizarea fabricii si la cresterea numarului de angajati de la 3900 la 7000 si, posibil, la 9000 de persoane. Ford are in curs de proiectare un nou model de automobil care va fi fabricat exclusiv la uzina din Craiova, urmand ca productia unitatii sa fie destinata in special exportului. (F.B.)