Aflati ce spun specialistii despre modificarile din proiectul Codului Penal privind legitima aparare si incriminarea minorului de la 13 ani. Psihologul criminalist Tudorel Butoi ii numeste pe initiatorii proiectului "juristi de sera" si ii acuza de e

Aflati ce spun specialistii despre modificarile din proiectul Codului Penal privind legitima aparare si incriminarea minorului de la 13 ani. Psihologul criminalist Tudorel Butoi ii numeste pe initiatorii proiectului "juristi de sera" si ii acuza de experimente si inventii pe seama copilului. Renate Weber nu este de acord cu renuntarea la prezumtia legitimei aparari.


Ce spun specialistii despre modificarile din proiectul Codului Penal privind legitima aparare si incriminarea minorului de la 13 ani? Incercam sa ne lamurim care ar fi cel mai bun mod de reglementare a acestor chestiuni impreuna cu avocati, psihologi, magistrati, sociologi.


Coborarea de la 14 la 13 ani a varstei de raspundere penala a minorului poate fi un lucru benefic pentru societatea romaneasca, dar la fel de bine poate si sa nu fie.


COMPARATIE. Deja in multe state civilizate, minorii sunt pedepsiti pentru comiterea de infractiuni inca de la 10 ani, in Franta si Marea Britanie, 12 ani, in Grecia si Olanda. In Germania si Spania minorii raspund penal de la varsta de 14 ani, asa cum prevede si legea actuala in tara noastra. Diferenta dintre Romania si statele invocate este insa uriasa din toate punctele de vedere. Dar referindu-ne strict la conditiile in care minorii pot fi pedepsiti si la grija statului fata de copiii care o iau pe cai gresite, atunci chiar putem sa ne simtim precum o furnica pe langa niste elefanti. Am vrea si noi sa avem servicii de asistenta si de probatiune atat de evoluate precum cele din Marea Britanie ori centre de educare si de detentie pentru minori la cele mai inalte standarde. Pentru ca fara ele nu putem spera ca aceasta modificare sa aiba un efect benefic asupra societatii romanesti.


NELAMURIRI. E drept ca, asa dupa cum ne-a motivat si secretarul de stat in Ministerul Justitiei Katalin Kibedi, retelele de crima organizata au inceput sa coopteze din ce in ce mai multi minori de 13 ani, tocmai pentru ca acestia nu raspund penal si ca "autoritatile judiciare ajung foarte rar sa prinda autorii majori ai faptelor penale". Dar ce anume ne convinge ca, dupa modificare, grupurile de crima organizata nu vor cobori si ele nivelul varstei, corupand, manipuland si exploatand copii de 12 ani sau de 11 ani? Unde este, spre exemplu, studiul la nivel national care sa ne arate ca intr-adevar un copil de 13 ani ar putea avea cu adevarat "discernamant penal"? Dar cel care sa ne arate impactul pe termen mediu si lung al acestei modificari, pentru a putea decide in deplina cunostinta de cauza? Unde este studiul privind timpul si banii necesari pentru a crea structurile specializate de care este nevoie pentru ca aceasta masura sa fie viabila? Poti sa imprumuti ceva din afara fara a stabili mai intai, in mod indubitabil, ca va functiona si la tine in tara? Altfel despre ce vorbim, despre experimente esuate? Opinii despre legitima aparare Iata si cateva pareri ale specialistilor cu privire la modificarea textului privind legitima aparare.

PSIHOLOGUL. "Cu privire la legitima aparare, niciodata nu a fost mai nimerita definitia proprietatii existenta in Codul Penal, vizavi de care fiecare cetatean are dreptul sa respinga intrarea fara drept a unui individ in locuinta sau pe terenul sau. Abia acum simte omul ca este la el acasa si ca este protejat. Prin eliminarea alineatului care prevede aceste aspecte se incearca reintoarcerea la ideea comunista, potrivit careia putea sa-si sufle nasul oricine pe proprietatea ta", a opinat Tudorel Butoi.

AVOCATUL. "Eliminarea alineatului 2 indice 1 din articolul care reglementeaza legitima aparare lasa un gol in sistemul de garantii acordate justitiabilului. Golul se simte in primul rand din punctul de vedere al probatoriului, pentru ca la momentul actual alineatul prezuma ca nevinovat de savarsirea faptei penale pe cel care opreste patrundrerea fara drept a cuiva in domiciliul sau. Neacade-mic vorbind, oricine afirma ca cel care s-a opus unei patrunderi fara drept a savarsit o fapta penala trebuie sa faca dovada savarsirii acelei fapte. Pe cand cel care se apara e presupus ca a actionat legitim. In masura disparitiei acestui text, fiecare cetatean, in ipoteza in care si-ar apara domiciliul de o patrundere fara drept, va trebui sa faca dovada tuturor acelor multe elemente pe care le presupune legitima aparare", ne-a declarat Aurel Ciobanu.

SOCIETATEA CIVILA. "Tot timpul mergem dintr-o extrema in alta. In timpul ministeriatului Stanoiu se discuta de legitima aparare asemanatoare cu cea din vestul salbatic, la inceputurile sale: ai aparut la capatul proprietatii mele, scot pusca si trag. Era exagerata. Acum ar putea disparea prezumtia care se refera la cel care imi patrunde in spatiul in care eu locuiesc efectiv. Imi e greu sa inteleg de ce. Spre exemplu, Codul francez o are: «este prezumat a actiona in stare de legitima aparare cel care savarseste actul pentru a respinge noaptea intrarea prin efractie, violenta sau viclenie, intr-un spatiu locuit sau pentru a se apara impotriva unui furt sau a altui atac prin violenta». Sigur, noi putem discuta daca vrem doar noaptea sau si pe timpul zilei. Daca cineva imi sparge usa si intra in casa, eu nu mai stau sa-l intreb ce cauta la mine, eu ma apar!", ne-a declarat presedintele Fundatiei pentru o Societate Deschisa, Renate Weber.


Psihologul Tudorel ButoiPsihologul criminalist Tudorel Butoi ii numeste pe initiatorii proiectului "juristi de sera" si ii acuza de experimente si inventii pe seama copilului, in declaratia data ieri Jurnalului National.
"Minorul si minoratul sunt probleme extrem de complexe. In opinia mea, sunt si asa insuficient de bine clarificate sub aspectul vinovatiei si al responsabilitatii minorului. Ca tablou simptomatic, copilul de 13 ani traieste intr-o lume a ludicului, nu discerne esentialul de intamplator, este sugestibil si sugestionabil, usor de manipulat. Traieste intens teama fata de major in cadrul procesului judiciar. Este duplicitar si versatil. Din aceasta perspectiva, a complexitatii trairilor unui minor inca nelamurite pe deplin, este mai bine sa lasam lucrurile in actualul stadiu legislativ, pentru ca este drum batut, decat sa ne permitem experimente si inventii pe seama lui. Copilul de 13 ani traieste intr-o lume virtuala, reprezentata cel mai adesea de calculator, de jocurile prin intermediul carora experimenteaza aspecte uneori violente. Dar de aici pana la a sustine ca are discernamant in sens penal e cale mult prea lunga. Cand s-a maritat la varsta asta o fata de etnie roma a fost un scandal monstru, care a ajuns si pana la baroneasa Emma Nicholson, pe motiv ca fata ar fi prea mica sa se marite. Acum brusc copiii de 13 ani pot avea discernamant si pot sa raspunda penal!?", a subliniat psihologul criminalist. El s-a aratat indignat de modalitatea in care s-a ajuns la o asemenea propunere de modificare: "Profesorul Butoi n-a luat cunostinta de vreo cercetare stiintifica sau macar despre vreun studio-pilot despre acest subiect. I-a intrebat cineva pe profesionisi, pe psihologii specializati in aspectele legate de minorat? Trebuie sa terminam o data cu naivitatile pe taramul dreptului si cu ideile unor juristi de sera! In opinia mea, o asemenea masura va creste riscurile erorii judiciare".



Avocatul Aurel Ciobanu"Nu sunt de acord cu scaderea varstei de la care poate raspunde minorul, pentru ca bombardamentul informational care azi se manifesta intens ii face pe acesti copii sa cunoasca foarte multe lucruri, dar nu-i poate face sa le si cantareasca. Nu sunt foarte sigur ca acel sistem de valori care este in plina formare la varsta de 13 ani ii face suficient de maturi pentru a discerne cu adevarat insemnatatea sau urmarile faptelor lor. Consider ca un pas inainte ar fi facut prin sporirea varstei de raspundere penala, si nu prin scaderea ei."


Avocatul Marian Nazat"Cred ca ar trebui sa existe o explicatie care tine cont de precocitatea copiilor de azi, de dezvoltarea lor psihica, in conditiile in care indiscutabil acest lucru se petrece. Evident ei s-au dezvoltat si se dezvolta in noua societate intr-un ritm mult mai alert decat cel in care am facut-o noi. Banuiesc ca s-a avut in vedere un studiu de specialitate, pentru ca altfel mi
s-ar parea lipsita de fundament stiintific o asemenea modificare legislativa. Sociologii si psihologii juvenili sunt cei care trebuie sa raspunda la asemenea aspecte."


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.