Un virus comun determina celulele susa adulte din corpul uman sa se transforme in celule adipoase, potrivit unui studiu american coordonat de un cercetator roman, Magdalena Pasarica, preluat de Reuters. Cercetarile s-au bazat pe studii anterioare ale
Un virus comun determina celulele susa adulte din corpul uman sa se transforme in celule adipoase, potrivit unui studiu american coordonat de un cercetator roman, Magdalena Pasarica, preluat de Reuters. Cercetarile s-au bazat pe studii anterioare ale adenovirusului-36 - o cauza comuna a infectiilor respiratorii si oculare - si ar putea sta la baza unui vaccin impotriva obezitatii. "Nu vorbim de prevenirea tuturor tipurilor de obezitate, ci de cea provocata de acest virus, dorim sa avem un vaccin care sa previna aceasta boala", a indicat Nikhil Dhurandhar, profesor la Centrul de cercetari biomedicale Pennington din cadrul Sistemului Universitar de Stat Louisiana. Virusul adenovirus-36 sau Ad-36 a provocat acumularea de grasime in organismul animalelor utilizate la experimentele de laborator. Dhurandhar a mai indicat ca un studiu anterior a scos la iveala faptul ca persoanele obeze prezinta de trei ori mai multe probabilitati de a fi infectate cu Ad-36 decat persoanele slabe. In cadrul noului studiu, cercetatorii de la laboratorul lui Dhurandhar au demonstrat ca expunerea la acest virus determina celulele susa din organismul uman sa se transforme in celule de stocare a grasimii. Profesorul Magdalena Pasarica, coordonator al studiului, a obtinut celule susa adulte din tesuturi adipoase prelevate de la persoane care au suferit operatii de liposuctie. Celulele susa sunt un tip de celule care exista intr-o forma imatura si se pot dezvolta in mai multe tipuri de celule specializate. Jumatate dintre celulele susa au fost expuse virusului Ad-36. Dupa o saptamana, majoritatea celulelor infectate s-au dezvoltat in celule adipoase, in timp ce celulele neinfectate nu au suferit modificari. Pasarica a prezentat studiul la o conferinta a Societatii americane de chimie, care a avut loc la Boston. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.