O parte a consilierilor municipali continua lupta pentru a-i scapa pe bucuresteni de primarul impostor, Adriean Videanu. Ieri, consilierii Partidului Conservator au prezentat public "Topul abonatilor la achizitii publice in Primaria Bucuresti din
O parte a consilierilor municipali continua lupta pentru a-i scapa pe bucuresteni de primarul impostor, Adriean Videanu. Ieri, consilierii Partidului Conservator au prezentat public "Topul abonatilor la achizitii publice in Primaria Bucuresti din 2006". Practic, o continuare a firmelor de casa ale PD-ului, preluate de Videanu din mers de la predecesorul sau, actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu.
Campionii
Primele locuri sunt detinute, detasat de Metroul Bucuresti SA si SC Proiect Bucuresti, cu cate 18 contracte. La o mica lungime se afla SC Romair Consulting SRL cu 13 contracte si Atlassib SRL cu 12 contracte. Clasamentul abonatilor la buzunarele contribuabilului sunt SC Romproiect SA firgureaza in acest top cu 9 contracte, SC Cofrom Total, TMUCB si SC Decons SRL cu cate 8 proiecte. Firma REBU SA - SC Rer Ecologic Service Bucuresti, a sponsorizat cabinetul primarului general cu mobila pentru Sommet-ul francofoniei, in valoare de 168.113 RON are sapte contracte cu Primaria Capitalei. Alte firme cu cate sase contracte cu Primaria Capitalei sunt SC Constructii Erbasu, SC General Fluid, SC Net Consulting si CRFCAPL Bucuresti.
Top de top
In cadrul unei conferinte de presa desfasurate, ieri, consilierul PC, Victor Adir, a declarat ca el si colegii sai doresc tragerea unui semnal de alarma cu privire la modul cum sunt cheltuiti banii Primariei Capitalei. Victor Adir a facut referire la achizitiile publice pe anul trecut, explicandu-ne si ceea ce l-a indemnat sa alcatuiasca "topul abonatilor la achizitii publice in Primaria Capitalei pe 2006." "Demersul nostru este clar. Trebuie mai multa atentie, in toate cazurile, la utilizarea banului opublic. Spun acest lucru pentru ca sunt foarte multe achizitii, sunt multe firme pe care eu le-am prezentat ca un top al abonatilor la achizitii publice pe anul 2006. Si as incepe cu primii zece, din care fac parte SC Metroul Bucuresti cu 18 contracte, SC Proiect Bucuresti cu 13 contracte, SC Romair Consulting SRL cu 13 contracte, Atlassib SRL cu 13 contracte...si altele. Deci am dat un top in care se regasesc multe firme cu 18, 13, 12, dar si cu 9 contracte, 5 si asa mai departe. Noi am constatat ca, pe 2006, un numar de firme au fost pur si simplu abonate la achizitiile publice, lucru care necesita explicatii". Consilierul Victor Adir ne-a spus ca nu acuza in mod direct vreo ilegalitate dar ca pledeaza pentru o gestionare severa a banului public. "Nu am dovezi neaparat despre presupuse ilegalitati, este treaba organelor de ancheta sa le gaseasca in caz ca se confirma asa ceva... Dar este de observat ca aceste firme au foarte multe contracte cu Primaria. De aceea am dat si exemplul cu sponsorizarea mobilierului din cabinetul primarului general cu ocazia Sommet-ului Francofoniei din Bucuresti 2006... Ma refeream la acel REBU SA care a donat o suma importanta de bani, adica sponsorizarea a fost de 168.113 RON. Ca mai apoi sa constatam ca REBU asta are si sase contracte cu Primaria. Pai intrebarea fireasca este: bai fratilor, adica sponsorizeaza, dar dupa aceea nu te simti nevoit sa-i dai si tu, ca poate pe undeva te simti obligat? Sunt, deci, aspecte care trebuie verificate.
Abonamente PD la bani publici
O alta abonata la bani publici, SC Romproiect SA este o societate care are ca actionar majoritar un off-shore din Cipru: Sitraco Overseas Engineering Ltd. Administratorii societatii sunt Radu Stanculescu, Dan Zaharia si Dan Radu Zatreanu.
foto: Rompres Acesta din urma este si consilier general, din partea PD, si membru in Comisia Transporturi si Infrastructura Urbana si in cea de Relatii Internationale. Pentru proiectare privind studiile de fezabilitate la un numar de 20 de parcaje subterane. Aici apar firmele din panoplia Videanu: Romair Consulting, Metroul SA, Proiect Bucuresti. General Fluid, Erbasu si TMUCB, alte firme mentionate au beneficiat din plin de contorizarea blocurilor Capitalei, asta pentru a enumera numai contractele din trecut. Actualul patron al firmei Erbasu s-a aflat in relatii foarte apropiate, chiar intime, cu Elena Udrea si Elena Basescu, fata cea mica a presedintelui Romaniei. Despre REBU nu se mai poate spune nimic in plus. Presa a subliniat in nenumarate randuri. Doar ca in aceste zile firrma de salubrizare este bagata cu sila de Videanu pe gatul locuitorilor Sectorului 1. Trebuie avut in vedere faptul ca societatea de gunoi a avut un rol important in finantarea campaniei electorale a PD. Mai mult, aceasta a fost condusa chiar de vicepresedintele PD, Cezar Preda (foto).
Locotenentii Udriste si Iordache
Mai mult, cercurile de interese ale PD-ului sunt strans grupate in jurul lui Adriean Videanu. Acesta este secondat de directorul directiei Transporturi din Primaria Capitalei, Gheorghe Udriste (foto) (cel care mijloceste toate licitatiile de la municipalitate) si Adrian Iordache seful Oficiului Juridic al institutiei.
Lucian Curelariu - Ziua foto Metroul Bucuresti este implicat gratie si lui Udriste in fel de fel de contracte de consultanta, direct si indirect. Astfel, firma Centrul de Consultanta in Afaceri SRL este un subcontractant al consortiului angajat de Primaria Capitalei. Concret, "firma de apartament" a fost angajata de societatea franco-romana Systra-Metroul, o veche partenera a municipalitatii care s-a ocupat de consultanta multor lucrari publice din Capitala, inca de pe vremea cand edil-sef peste bucuresteni era Traian Basescu. Pasajul Basarab este una dintre lucrarile care le-ao fost atribuite. Din cele cateva sute de milioane de euro, 5% revin consultantilor. Adica milioane de euro.
SC Proiect Bucuresti SA are si ea "doar" 18 contracte. Multe din vremea lui Basescu. Acesta chiar a avut un dosar penal pentru abuz in serviciu legat de plata sumei de 37 miliarde lei vechi, in perioada 2001 - 2002, catre SC Proiect. Plata a fost efectuata de fostul primar general al Capitalei, Traian Basescu. Fara acordul de vointa al CGMB, care s-a opus vehement proiectelor lui Basescu de "reabilitare" a Capitalei, prin investitii finantate partial de Banca Europeana de Investitii (BEI). Videanu a preluat din mers firma, ale carei conturi au fost sistematic alimentate de catre primar si camarila sa. Societatea este amestecata si in "refacerea" Pietei Obor.
Gunoierii lui Basescu vor veni la plata
Consilierii PC sunt nemultumiti de modul in care sunt cheltuiti banii Primariei. Pe aceata tema au depus sapte plangeri catre Prefectura, una catre comisia de licitatii si inca una catre Ministerul Finantelor. Consilierii propun ca toate achizitiile din 2006 sa fie controlate indeaproape. Ei sustin ca pretul proiectelor se mareste sistematic dupa atribuirea contractelor. Acest fapt a devenit deja o regula. Se castiga cu un pret, dupa care se suplimenteaza lucrarile si banii. "Numai la strazi s-a cerut o suplimentare de 650 milioane euro. beneficiari fiind Euroconstruct si acolitii lor. Nu este sedinta de consiliu sa nu fie vorba de suplimentari. Acestea trebuiesc facute doar in conditiile in care apar cheltuieli neprevazute. Nu cand vrea Videanu si pentru cine vrea. Sunt sigur ca acum apar si suplimentari pentru firmele care au lucrat cica gratuit la indemnul lui Basescu in zona Popesti-Leordeni, Glina", a declarat consilierul municipal al PC, Octavian Petrovici.
Consultanta, o mina de aur
Victor Adir ne-a mai declarat in final ca a identificat mai multe firme "aflate in topul abonatilor la achizitii publice pe 2006 care <<isi impart>> intre ele studiile de fezabilitate, de consultanta". Spre exemplu, ne-a declarat Adir, am identificat peste 30 de contracte de consultanta, deci nu trei-patru si ar fi interesant de stiut in ce masura au fost puse in practica, contracte care costa sute de milioane, daca stam sa ne gandim. Pe de alta parte, sunt 44 de contracte de studii de fezabilitate din care 38 sunt adjudecate de firmele din top, de primele cinci firme. Pai si aici trebuiesc puse niste intrebari de bun simt. Eu nu pun la indoiala legalitatea... Eu ma refer la ceea ce am vazut la documentele eliberate de Directia de Achizitii, Concesionare si Contracte. Eu nu sunt organ de ancheta. Noi pledam pentru o gestionare severa si judicioasa a banilor publici... Spre exemplu, s-au cumparat doua autoturisme Hyundai Accent pentru Unitatea de Implementare a Proiectelor. Pai nu puteau sa mearga cu Logan? Adir s-a mai plans ca "degeaba s-au facut scoli de pregatire pentru diriguitorii Primariei daca nu se verifica la sange cum este cheltuit banul public si daca nu urmaresc niste lucruri". "Sincer sa fiu, a spus consilierul, daca eram in locul primarului general, primul lucru care il intrebam cand imi aduceau biroul in camera era: Bai baieti, de la ce firma le-ati adus. Bai baieti, firma asta are ceva cu noi? Daca aflam ca da le spuneam: luati astea de aici, ca nici macar nu trebuie sa planeze vreo banuiala... Deci, eu doresc sa fie supravegheat cu atentie banul public ca, dupa cum se vede, are balta peste. Acesta este si un semnal de alarma pe care il tragem", ne-a declarat consilierul PC.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.