Vineri, Cotidianul se va distribui impreuna cu un CD continind o selectie din lucrarile lui Chopin, din Colectia SIMFONICA, si cu o brosura despre compozitor.

Vineri, 24 august, impreuna cu ziarul Cotidianul veti primi un CD continind o selectie din lucrarile lui Frédéric Chopin, precum si o brosura despre viata compozitorului, la doar 7,9 lei. Acest ultim CD al primei serii contine lucrari pentru pian dintre cele mai variate: Poloneza nr. 5 in fa diez minor, Nocturna nr. 1 in si bemol minor, Nocturna nr. 2 in mi bemol major, Valsul nr. 14 in mi minor, Mazurca nr. 5 in si bemol major, Poloneza nr. 3 in la major, „Military", Nocturna nr. 13 in do minor, Valsul nr. 1 in mi bemol major, „Grande valse brillante", Mazurca nr. 23 in re major, Impromptu nr. 4 in do diez minor, „Fantasie-Impromptu" si Balada nr. 1 in sol minor. Compozitiile lui Chopin sint interpretate de pianistul Ronan O’Hara la St. John’s Methodist Church, Loughton, Essex, si inregistrate in ianuarie 1995.

O multime de festivaluri din intreaga lume poarta numele lui Frédéric Chopin, insa cel mai important este concursul de pian care are loc la Varsovia, o data la cinci ani.

Prima editie a fost organizata in 1927, la initiativa pianistului si compozitorului polonez Zurawlew (1887-1980). Daca atunci s-au prezentat in Polonia doar 26 de pianisti din opt tari, evenimentul a capatat amploare cu trecerea timpului, numarul-record de participanti inregistrindu-se la editia din 2005, cind organizatorii au primit peste 350 de aplicatii, iar in competitia de pian au intrat 257 de pianisti.Ziarul, CD-ul si brosura vor putea fi
cumparate doar cu 7,9 lei Obtinerea unui premiu la Concursul International de Pian „Frédéric Chopin" ii asigura cistigatorului accesul in cele mai cunoscute sali de concerte din lume. De altfel, celebra competitie poloneza a premiat tineri artisti care aveau sa devina unii dintre marii pianisti ai lumii, personalitati precum Vladimir Ashkenazy, Maurizio Pollini, Martha Argerich sau Krystian Zimerman. De asemenea, cistigatorii sint uneori invitati sa faca parte din juriul concursului, asa cum s-a intimplat cu Jan Ekier, Lev Oborin sau Martha Argerich. Ca orice competitie de renume care lanseaza cariere si atrage atentia lumii muzicii clasice, Concursul de Pian „Frédéric Chopin" n-a fost ferit de aprinse controverse.

Scandalul provocat la editia a X-a, in 1980, de celebra Martha Argerich, membra a juriului, care nu a fost de acord cu eliminarea in semifinale a pianistului iugoslav Ivo Pogorelich, i-a asigurat ulterior succesul tinarului candidat.

Cunoscuta pentru temperamentul ei puternic, Argerich s-a retras imediat din juriu, declarind: „Pogorelich e un geniu", aducindu-i faima internationala pianistului, care a confirmat ulterior pe deplin asteptarile artistei argentiniene.

Despre un spectacol care combina astronomia cu muzica simfonica aflati pe www.cotidianul.ro/select