Presedintele Traian Basescu a apostrofat ieri seara, la o intalnire cu tinerii din diaspora, o ziarista de origine romana din Portugalia, aratandu-se "deranjat" de intrebarea acesteia legata de soarta romanilor din afara granitelor tarii. Prezen

Presedintele Traian Basescu a apostrofat ieri seara, la o intalnire cu tinerii din diaspora, o ziarista de origine romana din Portugalia, aratandu-se "deranjat" de intrebarea acesteia legata de soarta romanilor din afara granitelor tarii. Prezent, marti seara, la Palatul Mogosoaia, la deschiderea scolii de vara pentru tinerii din diaspora, Traian Basescu a dialogat mai bine de o ora cu reprezentantii acestora cu vizibila placere, pe un ton degajat, condimentat cu glume si voie buna. Atitudinea sefului statului s-a schimbat radical insa la intrebarea legata de soarta romanilor din afara granitelor, adresata de Maria Iancu, presedintele Asociatiei Fratia din Setubal, Portugalia, care s-a prezentat si in calitatea sa de ziarista.

"Va rugam sa nu ne uitati! Suntem multi care traim afara, aproape 12 milioane. Ce faceti, fratilor, cu noi?", i-a spus sefului statului Maria Iancu. Vizibil enervat, Basescu i-a replicat ca nu participa la deschiderea scolii de vara in calitate de "om politic".

"Veniti acasa!", a apostrofat-o apoi seful statului de cateva ori pe ziarista. "Ia veniti acasa, va spun eu mai suav! Veniti catre casa daca tot va intrebati ce facem cu dumneavoastra!", a spus Basescu, adaugand ca gaseste tonul intrebarii deranjant.

"Lasati copiii sa vorbeasca!", a transat el chestiunea. "Ia uitati cati ziaristi sunt acolo. Credeti ca mai trebuia sa vina unul din Portugalia?", a replicat seful statului, care a cerut apoi o alta intrebare. La finalul deschiderii, presedintele s-a fotografiat cu participantii si a semnat autografe timp de jumatate de ora, concluzionand ca "a fost o intalnire placuta".

Reprezentantii comunitatilor romanesti din afara frontierelor Romaniei au cerut, duminica, intrunirea de urgenta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) pentru a discuta despre problemele cu care se confrunta in relatia lor cu autoritatile romane.

"Problematica romanilor de pretutindeni este parte constituenta a Strategiei de Securitate Nationala a Romaniei. Dezinteresul si modul in care o parte a autoritatilor romane se raporteaza la comunitatile romanesti din afara frontierelor constituie acte care atenteaza la securitatea nationala", se afirma in scrisoarea deschisa adresata, duminica, de cei peste 100 de participanti la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului, Presedintiei, Parlamentului si Guvernului, informeaza NewsIn. ( sursa 9AM)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.