Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus retragerea de pe piata a unor loturi de iaurt cu fructe, ca urmare a unei suspiciuni de contaminare a unui ingredient cu dioxina.


Autoritatea Veterinara a primit o notificare prin sistemul rapid de alerta la 14 august referitor la prezenta gumei de guar, ingredient folosit in iaurturi cu fructe, posibil contaminata cu dioxina, se arata intr-un comunicat al ANSVSA. Autoritatea a trimis note directiilor judetene, care au retras de pe piata toate loturile suspectate, iar probele prelevate au fost trimise la laboratorul UE de referinta de la Budapesta.


In comunicat se mai arata ca loturile de produse suspicionate de contaminare vor ramane sub sechestru sanitar-veterinar pana la sosirea rezultatelor de laborator.

Guma de guar, E 412, este un preparat natural, obtinut dintr-o tufa de fasole indiana care se cultiva in India, Pakistan, sudul Statelor Unite, utilizata in industria alimentara ca aditiv cu functii de agent de ingrosare, stabilizator si emulgator pentru diverse produse. Din punct de vedere tehnologic, E 412 are de opt ori puterea de ingrosare a amidonului din porumb, numai o cantitate foarte mica fiind necesara pentru a produce o vascozitate suficienta.