Valoarea ajutoarelor de stat autorizate de Consiliul Concurentei anul trecut s-a dublat in comparatie cu 2005. Situatia nu este insa ingrijoratoare. Daca pana acum statul sustinea restructurarea companiilor, accentul se pune acum pe investitii si IMM
Valoarea ajutoarelor de stat autorizate de Consiliul Concurentei anul trecut s-a dublat in comparatie cu 2005. Situatia nu este insa ingrijoratoare. Daca pana acum statul sustinea restructurarea companiilor, accentul se pune acum pe investitii si IMM-uri, spune Alexe Gavrila, presedintele interimar al Consiliului Concurentei.


Jurnalul National: Domnule Gavrila, la cat se ridica ajutoarele de stat acordate anul trecut? Alexe Gavrila: Anul trecut, Consiliul Concurentei a analizat si autorizat acordarea de ajutoare de stat in valoare de 7,3 miliarde de lei (n.r. - circa 2,07 miliarde de euro calculat la media cursului pe 2006). Fata de anul 2005, cand valoarea ajutoarelor a fost de 4,1 miliarde de lei (peste un miliard de euro), se constata o dublare a ajutoarelor autorizate. Dar sa nu uitam ca, pana in 2005, cea mai mare pondere a fost detinuta de ajutoarele individuale pentru salvarea si restructurarea unor companii. In 2006, insa, o data cu evolutiile din viata economica, accentul a inceput sa cada cu preponderenta pe anihilarea problemelor societatilor din zona serviciilor de interes economic general, iar ajutoarele care vizeaza restructurarea au fost mult mai putine ca numar. Au fost autorizate mai multe ajutoare de stat pentru investitii, pentru ocuparea fortei de munca, pentru pregatire profesionala sau pentru intreprinderi mici si mijlocii nou create.


Raportari in cursInca nu avem o structura exacta, deoarece furnizorii de ajutor de stat trebuiau sa raporteze Consiliului Concurentei pana la 31 iulie ce s-a acordat efectiv. Unii au raportat deja, dar altii sunt in intarziere. De aceea, la ora actuala, Consiliul Concurentei analizeaza raportarile transmise, urmand ca in Raportul Anual al ajutoarelor de stat acordate in Romania sa fie prezentata o situatie a ajutoarelor de stat pe obiective, impreuna cu tendintele constatate ca urmare a analizei comparative facute cu volumul ajutoarelor de stat acordate in anii anteriori.


Care este situatia in primele sase luni ale anului?In primul semestru au fost transmise spre avizare Consiliului Concurentei opt scheme de ajutor de stat care fac parte din categorie ajutoarelor pentru care nu este necesara autorizarea Comisiei Europene. Valoarea totala a ajutoarelor de stat ce se intentioneaza a se acorda in anul 2007 prin aceste scheme este de 205.000.000 lei.

De asemenea, furnizorii de ajutor de stat au transmis Consiliului Concurentei informari privind intentia de a implementa un numar de 11 scheme de minimis (sprijin finaciar de maximum 200.000 euro, acordat unui agent economic intr-o perioada de trei ani fiscali). Valoarea totala a sprijinului ce urmeaza a fi acordat in anul 2007 prin intermediul acestor scheme este de 72.870.000 lei.


Fuziuni si concentrari economiceCate operatiuni de concentrare economica a autorizat Consiliul Concurentei anul acesta? Consiliul Concurentei a autorizat de la inceputul acestui an 19 concentrari economice, din care sapte in domeniul bunurilor de consum, sase din industrie si energie si sase in sectorul serviciilor.

De asemenea, alte sase operatiuni de concentrare economica au fost notificate si sunt in prezent in analiza (doua - bunuri de consum, opt - industrie si energie si sase - servicii).

Controlul operatiunilor de concentrare economica reprezinta una dintre atributiile principale ale autoritatii de concurenta. Scopul principal al acestei activitati este acela de a nu permite crearea de monopoluri sau de agenti economici cu pozitie dominanta pe piata, care pot conduce la restrangerea, inlaturarea sau denaturarea semnificativa a concurentei cu efecte nefavorabile asupra consumatorilor.

Consiliul Concurentei se pronunta doar cu privire la acele operatiuni de concentrare economica in cazul carora, data fiind marimea agentilor economici implicati, exista riscul afectarii mediului concurential normal. In cazul concentrarilor economice, criteriul ales pentru determinarea marimii agentilor economici este unul valoric si se refera la cifra de afaceri. Conform dispozitiilor Legii concurentei sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei, pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal, operatiunile de concentrare economica ce depasesc pragurile valorice prevazute de lege. Acestea sunt indeplinite daca cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati intr-o operatiune de concentrare economica depaseste echivalentul in lei a 10 milioane de euro si exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune, care sa realizeze pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a patru milioane de euro. In conditiile in care agentii economici care dobandesc controlul nu notifica operatiunea de concentrare economica in termen de 30 de zile de la data semnarii actului juridic, acestia pot fi sanctionati cu o amenda de pana la 1% din cifra de afaceri totala din anul financiar anterior sanctionarii.


Cartelul painii, sub investigatieIn ce stadiu este investigatia declansata pe piata painii? Se confirma suspiciunile de cartel al producatorilor?Investigatia pe piata painii si pe pietele conexe este in curs de derulare. Investigatia a fost declansata de Consiliul Concurentei din oficiu, ca urmare a unor informatii primite din piata. In cadrul acestei investigatii, Consiliul Concurentei a efectuat inspectii inopinate atat la sediile unor agenti economici, cat si la sediile unor asociatii patronale din domeniu, in urma carora s-au ridicat documente care in prezent sunt analizate. In cazul investigatiilor aflate in curs de analiza, nu se poate vorbi decat despre o eventuala incalcare a prevederilor Legii concurentei. Constatarea incalcarii prevederilor Legii concurentei are loc in cadrul unei proceduri mai ample si implica audierea agentilor economici autori ai practicii anticoncurentiale ce constituie obiectul investigatiei. Audierea se desfasoara in Plenul Consiliului Concurentei, iar in urma acesteia are loc sedinta de deliberare. De-abia dupa aceea, hotararea este adoptata de Plenul Consiliului, iar decizia poate fi contestata in termen de 30 de zile la Curtea de Apel Bucuresti - Sectia Contencios Administrativ.

Inainte de adoptarea unei decizii, Consiliul Concurentei nu se poate antepronunta cu privire la un anumit mod de solutionare a unui caz. Daca s-ar ajunge la concluzia ca a fost o intelegere anticoncurentiala a agentilor economici de pe piata painii, Consiliul poate interzice aceasta practica si poate sanctiona firmele in cauza cu amenda de pana la 10% din cifra de afaceri totala, realizata de fiecare dintre agentii economici respectivi.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.